Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brobergs superstim: ”Allt sker på intuition”

Martin Broberg kan inte sluta göra mål. När ÖSK säkrade kontraktet med sjätte raka segern satte han sjätte målet på tre hemmamatcher. Nu berättar han om superkänslan.

Annons

Om ÖSK genomgått en metamorfos – från losergänget som hade två vinster på 21 första allsvenska omgångarna till segermaskinen som tagit sex raka – så är det inget mot den förvandling Martin Broberg genomgått.

Efter två första allsvenska omgångarna i våras, då han fick sitta på Djurgårdens bänk, blev han inte ens uttagen i den 18 man stora matchtruppen innan han i mitten av juli såldes till ÖSK. Men nu: Nio mål och två målgivande passningar på tio matcher från start i den svartvita tröjan.

En så total omvandling att han inte ens själv riktigt kunde sätta ord på den efter att med en assist – till Kalle Holmbergs 1–1-mål i 17:e minuten – och ännu ett mål – det matchavgörande 2–1 i 55:e – ha ordnat tre poäng mot Falkenberg, skrivit klubbhistoria med sjätte raka segern och säkrat det allsvenska kontraktet.

– Det är svårt att säga exakt vad det är som gör att bollarna går in, eller vad det är som får en att skjuta i stället för att inte skjuta. Men jag tror att det handlar om att jag spelar fotboll utan att tänka så mycket. Allt sker på intuition, allt går på autopilot. Jag var med om det i Degerfors ibland, och i Djurgården hände det någon enstaka match, men jag har aldrig haft riktigt den här känslan tidigare. Och inte under en så lång period, säger han.

Du kom hit i somras med ett uppdrag. Nu är det slutfört …

– Nja … Så ser jag det inte. Däremot kom jag hit med en tro och en känsla, att vi skulle börja vinna fotbollsmatcher. Jag vill få in glädjen i laget, det var längesedan de fick känna den eftersom det gick så jäkla tungt för dem i våras. När vi väl hade vunnit första matchen gav den en skjuts i ryggen, alla lyftes och sedan har det rullat på.

– En grundläggande faktor är att alla tagit stort ansvar för sina egna prestationer och accepterat sina roller. Elva poäng är oerhört bra, ett fantastiskt facit, men det är inget jag gjort helt ensam. Det är utdelningen av hela lagets prestationer.

Efter tre mål mot Elfsborg och två mot Kalmar satte Broberg alltså sjätte på tre senaste hemmamatcherna mot Falkenberg. En boll som styrde på mittbacken Tibor Joza och ställde målvakten Otto Martler.

– Det var ett riktigt bra anfall där vi vände från kanten och Astrit (Ajdarevic) spelade bollen till mig igen. Deras vänsterback (Rasmus Sjöstedt) stängde min högerfot ganska tidigt, så jag tog in bollen och försökte lägga den i bortre. Det var ingen jätteträff, men den styrde och gick in. Det var väldigt skönt, för det kändes verkligen som om laget som gjorde 2–1-målet skulle vinna matchen, säger Broberg.

Och så blev det ju också. Tre poäng som säkrade allsvenskt kontrakt.

– Så jäkla skönt. Jag känner en oerhörd lättnad i kroppen, tillsammans med glädjan. Så mycket som vi kämpat, säger Broberg som hyllar samarbetet med Astrit (som svarat för ett mål och sex assist på sju matcher i ÖSK).

– Det är en av sakerna som gör oss så bra just nu, att vi spelare har ett eget ansvar i anfallsspelet så länge vi fyller upp positionerna. Ena sekunden är jag forward och Astrit högerytter och andra sekunden är Kalle högerytter och Astrit forward och vice versa. Samtidigt känner jag mig fri i anfallsspelet och kan röra mig bakom deras mittfält eller gå i djupled. Det har gett mig självförtroende.

Läs mycket mer om ÖSK i söndagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan:

** Sportchef Anders Uddlings krönika

** Eidur Sigurbjörnsson kan lämna – på grund av familjen

** Kalle Holmberg om målet som gav klubbrekord