Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Brockenspöket" i SMHI:s väderkrönika

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Är du en sådan som tror på tomtar och troll?

I så fall kanske du har mött Brockenspöket någon gång. En mycket artig figur om du bara är artig själv, hälsar och bugar du så hälsar han! Men om vi ska vara lite mer realistiska så är Brockenspöket inte ett spöke trots sitt namn, utan ett fenomen som uppstår när en persons egen skugga kastas på ett dimmoln. Namnet kommer från berget Brocken som ligger i norra Tyskland där fenomenet blev allmänt känt för första gången år 1780.

För att detta spöke ska kunna uppstå måste man vara på ett berg eller på hög höjd så att man står över eller i översta delen av molntäcket. Solen måste också stå lågt i ryggen så att skuggan kan kastas framåt mot molnskiktet. Ens skugga blir då enormt uppförstorad. Det märkliga är att även om man befinner sig i en grupp av människor så ser varje enstaka person oftast bara sin egen skugga.

Men det finns ju självklart undantag. När solljuset bryts i vattendropparna skapas ringar i olika färger runt skuggan, det vill säga Brockenspöket får en gloria. Dessa glorior ser ut som regnbågar med rött ytterst och den blåa eller gröna färgen längst in. Ibland kan de lysa mycket starkt och då växer sig själva Brockenspöket många tiotals meter lång. Men som sagt, var inte rädd, han är mer lik dig än man kanske först kan tro!