Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brödernas restaurang

Första gången vi kommer till Brödernas restaurang på Saluhallen är det fullsatt och vi får vända i dörren. Nästa gång vi går dit är förstås förväntningarna skyhöga – och visar sig infrias med råge.

Örebro. Den nyöppnade Saluhallen på Kungsgatan i Örebro drar redan mycket folk. Under lunchen ringlar sig köerna långa till de små matvarustånden: ost, bröd och kött, allt lockar. Den som vill äta lunch där inne, gör klokt i att beställa bord för att få en plats.

För 125 kronor får vi en trerättersmeny. Som förrätt får vi lammstek, och det kommer snabbt och effektivt till bordet. Köttet är skuret i tunna skivor och serverat på en bit fint knäckebröd med äpplemos, och toppat med en chevrecreme, spritsat med reducerad balsamvinäger.

Jag tror hela patrullen är beredd att redan vid första tuggan byta ut både varmrätt och efterrätt mot en trippelportion av förrätten. Lammet är så mjällt och fint, chevrecremen lagom salt och balsamstänket så lagom sursött. Ska man nödvändigtvis gnälla på något, är det äpplemoset på knäcket, det passar inte riktigt i smaken. Vi tror det hade varit godare med ett tunt lager söt senap.

Servicen är bra, när vi frågar något om maten får vi snabbt svar: balsamreduktionen är smaksatt med vanligt socker, inte farinsocker som vi har gissat på.

Det finns två varmrätter att välja mellan: Kyckling med rispilaff och svampsås och ugnskokt spättafilé med dillgräddsky och pressad potatis.

Båda varmrätterna är mycket bra. Kycklingen är saftig och smakrik, mör. Pilaffriset är mustigt, lite spännande och såsen precis lagom svampigt smakrik: svampen har nästan perfekt konsistens.

Fisken får nästan en femma av lunchpatrullen. Den ugnskokta spättafilén smälter i munnen. Dillgräddskyn är krämig och den som inte vill ha potatis till får lätt byta mot stekta rotfrukter.

Tyvärr har kocken varit så generös med flingsalt över tallriken att kristallerna knastrar mellan tänderna, vilket drar ner smaken en aning.

Efter maten får vi kaffe och efterrätt. Det finns både vanligt kaffe på termos, och lite finare kaffesorter för den som gillar det. Även där får vi snabbt hjälp att välja.

Till efterrätt serveras en liten fin kaka som nästan är en liten tartelette, med vit chokladkräm och en liten jordgubbsklyfta. Väldigt vacker och mycket god, möjligtvis lite för söt.

Örebro Saluhall har lyckats skapa precis den stämning man förväntar sig och vill ha av en saluhall. Trevligt och lite mylligt av folk. Det är väldigt trevligt att sitta där och äta insvept i dofter från råvarorna från världens alla hörn. Maten blir huvudpersonen i både samtalet och miljön.

Att Brödernas restaurang ligger där inne förhöjer bara lusten att gå dit igen.

Betyg

Brödernas Restaurang

Adress: Saluhallen, Kungsgatan 15

Pris: 125 kronor.

Service – 5: Ett gott råd är att boka bord i förväg. När du fått ett bord går det däremot snabbt. Det är lätt att få maten anpassad efter egna önskemål.

Smak – 4,5: Den fantastiska förrätten med lamm och chevrecreme smakar himmelskt. Fisken smälter i munnen, kycklingen är saftig.

Meny – 4: Treätterslunch är man inte bortskämd med, vardagslyx! Klassisk husmanskost, kött eller fisk, omsorgsfullt tillagat och smakfullt upplagt.

Extra – 5: Surrigt mysig miljö i hjärtat av den nya saluhallen där man gärna skulle dröja sig kvar och hänga med sina vänner. Man blir sugen att ringa jobbet och ta en långlunch!

Listan

Brödernas Restaurang: 18,5

Ingeborgs: 18,25

Wongs: 17,75

Wobbler: 15,75

Khana Khazana 13,0

Stora Örebro: 12,25

Livin: 12,0

Rosalis: 11,75

Vardagsrummet: 10,50

Spicy Hot 10,50