Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brukarnas rutiner styr över arbetstiden

Svar på insändaren ”Undersköterskor är också människor”, NA 24 augusti.

Tack för ditt engagemang och dina synpunkter!

Vi har en ambition att undvika delade turer så långt som möjligt men tyvärr är det är inte så enkelt i vår verksamhet.

Inom vård- och omsorgsverksamhet förekommer delade turer framför allt på helger för att få ihop planeringen och hålla nere antalet helger som man behöver jobba. Att planera i hemvården är en logistisk utmaning varje dag som ni löser med stor flexibilitet. Kundernas behov ska tillgodoses på överenskomna tider av medarbetare med rätt kompetens och delegering för uppgiften. Dessutom ska detta ske på ett så effektivt sätt som möjligt, utan för långa resor eller för lång tid mellan besöken. Samtidigt vill vi kunna ge våra medarbetare så bra och hälsosamma scheman som möjligt. Som du vet infaller morgonrutiner, lunch och kvällsrutiner ungefär samma tider för de flesta människor, vilket gör att det är många som behöver vårt stöd ungefär samtidigt.

Vi vet att ni därför arbetar kontinuerligt med, att i dialog med dem vi är till för, fördela tiden och våra resurser på bästa möjliga sätt. Detta kommer fortsätta att vara ett viktigt fokus för oss, då ni som är medarbetare är vår allra viktigaste resurs för att vi ska kunna erbjuda en kvalitativ vård och omsorg till de äldre.

Detta är en utmaning för oss alla, Sveriges kommuner och regioner (SKR) konstaterar att det finns många tecken på att kommuner och regioner går hårdare tider till mötes. Att anpassa verksamheterna till en ökande befolkning med resurser som ökar betydligt långsammare är en svår ekvation att lösa. Men det är en mycket viktig fråga, för oss politiker och för er som personal att det är goda arbetsvillkor, och för de äldre som vi är till för att de får rätt hjälp, i rätt omfattning och vid rätt tid på dagen. Önskvärt är om vi tillsammans kan lösa delade turer utifrån verksamhetens behov.

Fisun Yavas

ordförande Hemvårdsnämnden (S)

Christina Håkansson

Vice ordförande Hemvårdsnämnden (KD)

Gunhild Wallin

ordförande Vårdboendenämnden (C)

Jenny Thor

vice ordförande Vårdboendenämnden (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel