Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bryt upp blockpolitiken

Örebro. Det är ganska märkligt att partier som inte ens stöds av sina egna ska räddas kvar i riksdagen av andra partiers sympatisörer, så kallade stödröster. Vid flera val har Socialdemokraterna räddat kvar Kommunistpartiet, senare VPK och numera Vänsterpartiet. Egendomligt eftersom S i alla tider bekämpat kommunisterna som ett hot mot demokratin.

Nu står Moderaterna inför samma taktiska dilemma. Centern och KD måste räddas med stödröster för att det borgerliga blocket ska kunna konkurrera med ett allt starkare vänsterblock. C och KD förefaller för dagen ha gjort sitt i svensk politik. Ändå ska partierna räddas med odemokratiskt fiffel.

I många länder bryter man blockpolitiken för landets bästa, exempelvis som nu i Tyskland där Socialdemokraterna taget sitt ansvar och bildat regering med sin värsta motståndare. I ett av världens mäktigaste och rikaste land inser man vad som väntar och rustar därför.

I lilla Sverige med enorma problem borde man göra detsamma, alltså bilda en blocköverskridande och stark regering med socialdemokrater och moderater. Småpartierna skulle få spela den obetydliga roll som väljarna vill, SD skulle vara utan inflytande och LO skulle äntligen ägna sig åt det man har mandat för, att helt värna om medlemmarnas bästa vilket skulle stoppa medlemsraset.

Ett stort demokratiskt problem är att riksdagspartiernas bas (medlemmarna) endast utgörs av fyra procent av svenska folket. Det är sålunda ur en mycket liten krets man kan rekrytera sina företrädare. Följden är en politisk inavel som av allt att döma är så djupt rotad att man inte kan se längre än näsan räcker.

Örebro

Nils Kling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel