Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bryt vanföreställningen om corona

I coronans värld finns inga stålmän. Inte heller några mirakelmedel som botar eller stoppar den. Smittan slår blint. I dag vet ingen hur många som kommer att drabbas av sjukdomen och än mindre hur många döda den kommer att lämna efter sig. Det vi däremot vet är att bakom pandemin – den världsomspännande smittan – ligger en mikroorganism, ett virus som utvecklats till massmördare.

De uppmaningar till försiktighet, begränsning av sociala kontakter och bra handhygien som våra myndigheter kommit med är tveklöst välmotiverade. Även om statistiken säger att det i högre grad är äldre som drabbas hårdast av infektionen går ingen fredad. Vården har förvånats över mängden unga som blivit i behov av avancerad intensivvård. En studie från USA visar att unga allvarligt smittade av corona inte sällan också drabbats av stroke.

Lika fel har de som hävdar att bastu bad, vitlök eller alkohol i kroppen botar coronan ...

Trots intensiv forskning har ingen hittills hittat vare sig botemedel eller vaccin mot coronan. Men i skuggan av det har i stället en vild flora av myter och skrönor vuxit fram om hur smittan uppstått, hur den sprids, hur den kan behandlas och hur den kan stoppas.

Lika fel som USA:s president Donald Trump hade när han förklarade att det går att få bort corona viruset genom att injicera desinfektionsmedel, lika fel har Brasiliens president Jair Bolsonaro när han tror att man genom bön och fasta kan få bort smittan. Lika fel har de som hävdar att bastu bad, vitlök eller alkohol i kroppen botar coronan och lika fel har de som för dyra pengar säljer behandlingar med diverse homeopatiska preparat eller så kallat immunförsvarsstärkande specialpreparerad fiskleverolja.

Det vi vet om coronan och smittspridning är att viruset i första hand sprids genom direkt droppsmitta och sätter sig på slemhinnor i näsa, mun eller ögon.

Lika fel är de skrönor och myter som berättar hur coronan sprids. Ericssons vd Börje Ekholm berättar hur skrönan om att den nya 5G tekniken för mobiltelefoni sprider coronavirus fått en del att gå till attack mot mobilmaster och förstöra utrustning – i många fall till och med master utan 5G teknik. Från Kina kommer ryktet att coronviruset är ett amerikanskt vapen som spridits i Kina av amerikansk militär för att försvaga kinesisk och rysk ekonomi. Sociala media sprider påståendet att coronan smittar i simbassänger, att kalla drycker sprider coronan, att kontaktlinser är allvarliga smittspridare och att coronaviruset spridit sig för att kineser äter fladdermussoppa. Allt lika fel.

Det vi vet om coronan och smittspridning är att viruset i första hand sprids genom direkt droppsmitta och sätter sig på slemhinnor i näsa, mun eller ögon. Men också genom kontaktsmitta där vi tar till oss smittan med händerna. De studier som gjorts visar att viruset kan överleva upp till tre dygn på rätt underlag

Bästa sätt att värja sig och minska möjligheten för viruset att hitta nästa offer förblir än så länge handtvätta och att hålla avstånd.

Även om Folkhälsomyndigheten ger bra dagliga rapporter om coronaläget i Sverige så behövs det mer information och en ännu bättre bevakning av den myt- och ryktesspridning som finns kring coronan. Det behövs inte minst motvikter mot de skamlösa spåmän, astrologer och diverse hälsogurun som ofta över nätet ger råd och mot betalning sprider rent nonsens. Bästa sätt att värja sig och minska möjligheten för viruset att hitta nästa offer förblir än så länge handtvätta och att hålla avstånd.

Som ett skydd inför framtiden är det viktigt att MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) nu utnyttjar pandemin till att arbeta fram bra rutiner för hur lögner, ryktesspridning och samhällsfarlig information ska kunna stoppas och bemötas. Den här gången är det coronan, nästa gång kan ryktena vara del av ett säkerhetspolitiskt hot mot Sverige som nation.

Robert Björkenwall

frilansjournalist, utredare med erfarenhet från bland annat riksdag och regeringskansli med mera

Jaan Ungerson

omvärldsanalytiker, mikrobiolog och försvarsutbildad skyddsingenjör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel