Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bun ska spara sju miljoner

Barn- och utbildningsnämnden i Laxå måste minska sina utgifter med sju miljoner kronor. Olika förslag har tagits fram. Fackförbunden Lärarförbundet och Kommunal är mycket kritiska till förslagen.

Tjänstemän och politiker har arbetat med många olika förslag för att komma inom årets ram på 106 785 000 kronor. Barn- och utbildningsnämnden har ökade kostnader på sju miljoner kronor. Anledningarna var bland annat en minskad ram med 1,3 miljoner kronor, två nya förskoleavdelningar, ett minskat statsbidrag och olika verksamhetskostnader.

– När vi arbetade med råbudgeten och med äskanden från rektorerna så visade den på ett underskott på över 9,3 miljoner kronor. Det analyserades. Därefter fick rektorerna och verksamhetscheferna komma med konsekvensbeskrivningar utefter olika spar. Hittills har vi pressat kostnaderna så mycket att det nu är 6,9 miljoner kronor som behöver sparas för att komma inom ram, säger Susanne Stenlund, S, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Totalt var sparet för de olika verksamheterna på totalt cirka 11 miljoner kronor.

– Vi har ett minskat elevantal och vi får inte ta bort några skolor efter ett kommunfullmäktigebeslut i höstas. Frågan är hur vi ska skapa en organisation där eleverna kan klara sin måluppfyllelse. Vi får inte glömma bort att från 2011 så är det ämnesbehörighet, vilket innebär att eleverna ska vara godkända i minst åtta ämnen, fortsätter Susanne Stenlund.

Fackförbunden Kommunal och Lärarförbundet har skickat in skrivelser till Laxå kommun. De accepterar inte att det görs fler neddragningar inom skolan och barnomsorgen i Laxå.

– Laxå kommun har dragit ner varje år sedan 1991. Det går inte att hålla någon bra kvalité om det dras ner mer. Lärarna är rädda om barnen och sin arbetsmiljö, säger Birger Johansson, ordförande i Lärarförbundet.

Lärarförbundet anser att det är mycket märkligt att nämnden föreslår neddragningar, då kommunen fått kritik från Skolinspektionen. ”Kommunen tillgodoser ej stödundervisning till de elever som har rätt till det” skriver Lärarförbundet till kommunen.

Fackförbundet Kommunal skriver till Laxå kommun att de kräver att nuvarande personaltäthet bibehålls eller ökas, för att Laxå kommuns goda rykte när det gäller förskola och grundskola ska bestå”.

Hur mycket pengar varje område inom barn- och utbildningsnämnden ska spara i år beslutas på barn- och utbildningsnämndens nästa möte den 22 februari då arbetsbudgeten ska klubbas igenom.