Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Burma- ett val långt bort från det svenska

– Det svenska valet innehåller mycket av det som vi önskar fanns i Burma. I Sverige kan verkligen en röst vara med och förändra samhället.
Det säger Tin Tin Nyo, en av de burmesiska kvinnor och demokratiaktivister som besöker Hallsberg under valrörelsen.

Annons

Den 7 november är det val även i Burma. Men det är långt ifrån något demokratiskt fritt val.

Flera av kanditarerna är civilklädda militärer. De olika partier som finns att rösta på måste alla godkännas av militärjuntan, som även kontrollerar den information som journalisterna vill ge befolkningen.

– Allt är kontrollerat och mycket är ren fejk. Valet är egentligen bara till för att militärjuntan ska kunna behålla makten. Vi vet redan vilka som vinner valet, säger Tin Tin Nyo som tillsammans med Noe Noe Htet San är medlem i Burmese Women’s Union, BWU.

BWU är landets enda multietniska organisation och kämpar för bland annat fria demokratiska val och för kvinnors rättigheter. Den bildades av kvinnor som liksom Noe Noe Htet San först varit medlemmar i studentarmén, en motståndsrörelse till militärregimen.

– Jag var 21 år då jag gick med i studentarmén. Det var hårda år, där flera dog i djungeln av malaria och andra sjukdomar, säger Noe Noe Htet San med allvarlig blick.

Fortfarande riskerar hon och Tin Tin Nyo sina liv varje dag genom sitt engagemang. De som arresteras sätts i minimala fängelseceller med stor risk för tortyr. Många politiska fångar försvinner utan att någonsin mer höras av.

I Hallsberg har de båda kvinnorna följt den svenska valrörelsen sedan i torsdags genom att bland annat besöka valstugor, debatter och på söndagen vallokaler.

Läs mer i söndagens NA.

Annons