Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Bushresa" bromsar igenväxning

Intresset för naturbeteskött och att hålla betesmarker öppna är stort. Men antalet betesdjur minskar stadigt i landet.

Lunchen smakade utmärkt tyckte bussresenärerna efter att ha besökt Tysslinge på tisdagsförmiddagen. Samtalen var livliga runt borden i Hidinge skolas restaurang där det tillagades och serverades en köttfärslimpa på lokalt naturbeteskött.

– Vi har provköpt en del kött från företaget Naturbeteskött och är på väg att teckna ett avtal med dem, berättar Anna Brorsson, tillförordnad måltidschef i Lekebergs kommun.

Hon säger också att strävan är att laga all mat från grunden men än är man inte riktigt framme. Att handla svenskt kött är politiskt prioriterat i Lekebergs kommun och det lyckas till hundra procent.

– Vi vill ha det lokalt och har brutit ut naturbeteskött, chark och Krav-ägg. Vi ger möjlighet till de små producenterna att svara på stora grossistupphandlingen genom att vi har brutit ut vissa positioner, berättar Anna Brorsson.

Det känns viktigt att välja svenskt kött och i synnerhet naturbeteskött för att hålla betesmarkerna öppna. Det tyckte nog de flesta av 20-talet deltagare i bussresan eller ”bushresan i vårt län” som den kallades i inbjudan från bland annat länsstyrelsen.

Efter att ha sett skillnaden mellan marker som är betade och obetade vid Tysslinge, Norra fågeltornet och Gymninge gård är det uppenbart att det öppna beteslandskapet är att föredra.

– Bland annat för turism och besöksnäring men också biologiskt. Fast en springande punkt är lönsamheten i lantbruket, säger Ann-Sofie Hedberg från landsbygd och näringsliv på länsstyrelsen.

Ersättningar finns att söka för att restaurera och beta nuvarande betesmarker och om det informerar och administrerar länsstyrelsen. Den ger även råd och stöd parallellt med sin kontrollerande roll.

– Vi har också en roll i det här med att bibehålla en levande landsbygd, säger Ann-Sofie Hedberg.

Örebro län är ett av de län som tappar minst betesmarker förklarar Torbjörn Eriksson från Gymninge gård.

– Vi har en dialog och kan sälja kött lokalt. Det gäller att få en förståelse för den unika artrikedomen som blir när marken är bearbetad av djur. I grunden försvinner djuren därför att det är ett ekonomiskt problem att få det lönsamt. Så det är en vikande trend för naturbetesdjur och betesmarker buskar igen.

Torbjörn Eriksson är delägare i Naturbeteskött i Mellansverige AB som köper sitt kött från certifierade leverantörer. Djuren slaktas på Närkes slakteri i Örebro och styckas i Lindesberg.