Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Busspengarna behövs på annat håll u gymnasiet

Replik

Det är ju fascinerande att läsa Ingvar Eriksson (V) och Mats Ek (S) när de i NA 2 juni går i klinch med sina S-styrda kommuner och S-styrda Region Örebro Län. De verkar också helt missförstå avsikten med gymnasiebusskortet. I deras värld är gymnasisternas resebehov ett sätt att finansiera övriga resenärers bussåkande, men också att ”vänja” gymnasielever vid kollektivtrafik.

För oss i Liberalerna är det betydligt bättre att eleverna hellre ”vänjer” sig vid att cykla till skolan. Ett bra och miljövänligare alternativ som fungerar utmärkt även om man har längre än sex kilometer till sin skola. De som har mer än sex km får fortsatt busskort. Att klara av en gymnasieutbildning är oerhört viktigt, men till det hör inte nödvändigtvis att bjuda unga vuxna på bussåkande.

Resurserna till kunskap och utbildning ska stanna i skolan, inte i första hand bidra till kollektivtrafiken.

Skribenterna talar om sveket mot dem som reser kollektivt men det stora sveket är mot våra gymnasieungdomar som under många år inte fått ta del av dessa resurser inom sin utbildning. Alla på gymnasiet har ju fått busskort hittills, en kostnad som urholkar andra möjligheter som till exempel ökad lärartäthet, bättre undervisningsmaterial eller annat som under lång tid fått stå tillbaka. Resurserna till kunskap och utbildning ska stanna i skolan, inte i första hand bidra till kollektivtrafiken. Varenda skattekrona ska ha en tydlig adressetikett.

Den skatteväxling som skribenterna så gärna vill ha går inte att förstå på annat sätt än att de tycker det är bra med mindre resurser till gymnasieskolans verkliga fokusområde: att få alla ungdomar som valt gymnasiet att klara sin utbildning.

Förhoppningsvis gör de mer nytta än att gå in de svarta budgethål de styrande ordnat med inom skolan.

Liberalerna vill att de medel som nu sparas på busskort används inom gymnasienämndens budgetramar. Så fungerar dock inte Örebro kommun utan gymnasienämnden kanske inte får se en enda krona av denna åtgärd. Den onödiga programnämnden suger upp dem och vi kan bara hoppas att få något av dem tillbaka till gymnasiet.

Men oavsett om S, KD och C ser till att medlen skjuts över till gymnasienämnden så stannar åtminstone pengarna inom barn och utbildning. Förhoppningsvis gör de mer nytta än att gå in de svarta budgethål de styrande ordnat med inom skolan. Bara gymnasienämnden prognostiserar dryga 16 miljoner kronor back.

Liberalernas budget för gymnasieskolan innehöll mer resurser. Vi kommer fortsätta satsa på utbildning i våra budgetar. Men resurserna är ändliga och prioriteringar måste göras. Att cykla för att skapa mer resurser till undervisning är en bra prioritering tycker vi.

Mats-Olof Liljegren

Liberalerna, 2:e vice ordförande Gymnasienämnden

Karolina Wallström

Liberalerna, kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel