Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byalaget satsar återpå valborgsfirande

Valborgsfirandet i Ställdalen har legat på is i ett par år eftersom platsen, Blåsåsen, inte fyllt kraven på brandsäkerhet.
– Men nu ska vi försöka igen, säger byalagets Eskil Stopp.

Valborgsmässofirande med tillhörande brasa och vårtal har varit en tradition i Ställdalen sedan 1950-talet.

För två år sedan upphörde dock firandet på Blåsåsen. Orsaken var att platsen inte längre ansågs vara brandsäkerhetsmässigt säker.

Avsaknaden av ett traditionellt firande har dock varit stor. Därför gör nu byalaget ett nytt försök, och då vid sjön Björken, mittemot Armatic.

– Arne Danielsson har lånat ut marken till oss så nu ska vi försöka få till det igen, säger Eskil Stopp.

Ett problem återstår ännu. Platsen där majbrasan är tänkt att läggas är ännu mycket blöt. Än kan visserligen marken hinna torka upp en del, men osäkerheten är stor.

Ett förslag som lagts fram är att flytta brasan en bit ovanför sjön, på den intilliggande åkern. Närheten till bostadshus och bensinmack kan dock sätta käppar i hjulet för den platsen. Huruvida det blir så avgör räddningstjänsten.

– Vi får väl uppmana besökarna att ta på sig gummistövlar när det ska besöka brasan, säger Stopp.

– För brasa blir det i alla fall, oavsett var placeringen blir.