Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybesök som bistånd

Schyssta turister som vill bidra till bättre möjligheter för fattiga byar. Det hoppas Anna och Per Zetterberg kunna locka till Nepal när de flyttar dit i slutet av augusti.

Annons

Förberedelserna är i full gång. Om en dryg månad går flyttlasset från Sköllersta till Patan, en del av Nepals huvudstad Kathmandu.

Socionomen Anna och medicinteknikern Per byter bana och blir egna företagare i turistbranschen.

- Det är helt nytt, men det går säkert att lära sig, säger Per och säger att han är glad över det stöd han och Anna fått av svenska företagare som redan är etablerade i Nepal samt en svensk mentor.

- Det är väl också bra att vi inte vet hur mycket arbete som kommer krävas, fortsätter Per.

Arbetet är nytt, men landet Nepal är inte nytt för vare sig Per eller Anna. Under fyra år, fram till 1999 arbetade Per som sjukhustekniker i Nepal, anställd av organisationen United Mission to Nepal.

Sedan återkomsten till Sverige har han arbetat som sjukhustekniker på USÖ. Anna och Per gifte sig 2001 och de har vid ett par tillfällen varit på längre besök i Nepal.

Tanken på att tillsammans arbeta i Nepal har funnits där hela tiden. Förra sommaren väckte en vän på besök från Nepal tanken på att de kunde ge sig in i turistbranschen. Efter det har många bitar fallit på plats.

I det asiatiska bergslandet startar de företaget Nepal Face to Face. De kan erbjuda turister boende på sitt gästhus och olika sorters aktiviteter som trekking, flottfärder och utflykter till nationalparker. Som en vanlig ”turistbyrå”

Skillnaden ligger i de utfärder till byar på landet som Per och Anna och deras nepalesiska samarbetspartners kan erbjuda.

– Kärnan är att vi tycker att turister som kommer till Nepal missar själva Nepal, säger Per

– 90 procent av befolkningen bor på landet och vi vill dra ut turistpengarna dit. Tanken är att vi ska använda turismen som ett utvecklingsarbete, berättar Anna.

De har tecknat avtal med några byar som får ersättning för att ta emot maximalt tio turistgrupper per år. Maximalt fyra personer ingår i en grupp. – Det gäller att hitta ”lagom” byar. De ska inte ha för mycket misär, men inte heller att vi stöttar dem som redan har det relativt bra, säger Per.

Turistgrupperna kommer att bo i familjer, tillsammans med en engelsktalande guide, och under upp till en vecka få vara med i det dagliga livet.

– Vi vill få till riktiga möten, som kan skapa förståelse, säger Anna

Avtalen med byarna sträcker sig över två år.

– Vi vill göra ett lätt avtryck. Det talas alltmer om hur turismen kan bli hållbar, konstaterar Per och för egen del innebär det att de vill undvika att de byar man samarbetar med förvandlas till turistskyltfönster.

Pengarna som byborna får in genom turismen är tänkta att användas till någon sorts utvecklingsprojekt. Kanske att dra in vatten till byn eller att starta en mikrokreditverksamhet där byborna kan låna till mindre investeringar som inköp av en ny buffel. Pers tidigare arbetsgivare, United Mission to Nepal, kan ge hjälp och stöd med utvecklingsprojekten.

Under våren har familjen Zetterberg varit på besök i Kathmandu bland annat för att söka efter skola och förskola för barnen.

– Hade det känts att det inte fungerat för barnen hade vi inte åkt, men nu känns det att vi hittat rätt, säger Anna.

I oktober blir det, efter en del renovering och inredning, invigning av gästhuset i Patan. Innan dess ska huset i Sköllersta hyras ut, möbler magasineras och en del säljas på loppis. Det är bara en månad kvar innan familjen lyfter för att landa i världens högsta land.

Annons