Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bybor bildar nattpatrull

JÄRNBOÅS. Byborna i Järnboås- och Hjulsjöbygden startar en bilburen vaktpatrull. Inbrott och stölder har ökat i trakten senaste halvåret och byborna åker nu runt och bevakar bygden varje natt.

– Det är jättebra för oss, då kan vi sova lugnt, säger Caroline Andersson, ortsbo och deltagare.

Byborna åker runt och observerar – men ingriper inte. Skulle de upptäcka något pågående brott larmar de polisen.

– Motivet med det här är att värna våra grejer och stötta och ta hand om varandra, förklarar Jonny Sahlén som höll i onsdagens upptaktsmöte i Järnboås skola där ett 100-tal bybor slöt upp.

Han ingår också i den arbetsgrupp som dragit igång det hela.

– Vi ska hjälpas åt att ge en tryggare bygd har vi tänkt, förklarar Erik Ståhl, en av initiativtagarna. Det är dessutom ett bra sätt att få sammanhållning i bygden, tycker han. Och intresset är stort.

– Vi fick direkt 125 personer som anmälde sitt intresse att vara med, det är jättebra uppslutning.

Tanken är att nattpatrullen ska åka runt, hålla koll och visa att man finns till. Inte minst i förebyggande syfte. Den bybo som ser något misstänkt ska också kunna ringa till patrullbilen och patrullen åker dit och kollar. Arbetsgruppen har även haft en genomgång med polisen om vad som gäller.

– Det är viktigt att polisen är involverad i det här från början kände vi, förklarar Erik.

Patrullen drog officellt igång natten till torsdagen. Först ut är Nils-Åke Ericsson och Stefan Cantacuzino. De tvekar inte.

– Kan man göra något nyttigt är det bra, säger Nils-Åke.

Ann-Christin Pettersson är också en av de många som gärna deltar.

– Jag tycker det här är bra, vi måste ju hjälpas åt och ställa upp.

Hans Karlsson, Bengt Evaldsson, Christer Blidgren och Stefan Jansson har redan varit ute och kört på prov.

– En viktig bit är att man känner att man gör nytta, förklarar Stefan. Men det är också trevligt att träffa andra bybor och grannar, umgås och prata under ett antal timmar som man kanske inte hinner annars, förklarar han.

– Det var trevligt och tiden gick jättefort. Vi såg inget misstänkt, men en hel del vilt såg vi, berättar Hans.