Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bybor i kläm närasylströmmen ökar

I Stråssa bor det ungefär 400 personer. Var fjärde är asylsökande. Ett förhållande som lokalbefolkningen anser vara ohållbart. Vid ett möte på tisdagen med Migrationsverket och politiker fick de också medhåll. Men det är inte helt enkelt att komma åt problemen.

– Det är inte bra att en så stor andel är asylsökande, 98 stycken. Och hade jag möjlighet vore Stråssa den första ort i min region där jag skulle dra ned på antalet, säger Eva Zimmerman som är Migrationsverkets enhetschef i Lindesberg.

Men det är en fortsatt hög inströmning av asylsökande i landet och brist på platser för dem som kommer.

Under ett drygt års tid har byborna diskuterat med Migrationsverket, kommunen och andra myndigheter om situationen i Stråssa.

– När det bara var ett 20-tal fungerade det bättre med kontakterna mellan oss bybor och de asylsökande. Nu går det inte längre, säger Mari Andersson-Jansson i föreningen Stråssa by.

Hon ser också ett problem i att olika myndigheter inte har någon samordning i de här frågorna.

– För oss handlar det om livskvalitet i vår egen hemby. Det har blivit fler störningsmoment och händelser som sammantaget ger en otrygghet, anser Rune Andersson.

Roten till det onda ligger dels i den stora mängden asylsökande, dels i att det saknas vettiga aktiviteter för dem.

– Sysslolösheten i kombination med att det är många unga män bland de asylsökande är inte bra, konstaterade kommunalrådet Anders Ceder (S) som hade de båda S-märkta riksdagsmännen Eva-Lena Jansson och Håkan Bergman med sig till mötet.

De undrade, precis som byborna, om det inte borde vara Migrationsverkets ansvar att se till att det fungerar även på det sociala planet.

– Det är ju ändå ni som placerar dem här. Då borde väl en sådan uppföljning vara naturlig?

Eva Zimmerman förstod deras och bybornas synpunkt, men är bunden av det uppdrag som riksdagen gett Migrationsverket. Och där ingår inte sådan verksamhet.

– De här problemen går inte att lösa lokalt, det måste till politiska beslut för det, ansåg Eva Zimmerman.

Eva-Lena Jansson lovade att ta med sig frågorna till riksdagen och det var också det som var syftet med tisdagen träff. Nämligen att få upp de problem som Stråssa, och andra minder orter i landet, upplever kring asylmottagningar på ett högre politiskt plan än det kommunala och regionala.