Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byförening vänder sig mot antalet

Så många som 110 asylsökande i en by av Stråssas storlek är olämpligt. Det tycker föreningen Stråssa by som inlett samtal med Migrationsverket, kommunledning och polis.

– I hela området bor omkring 750 personer så vi känner att det blivit en väldig snedbelastning, förklarar föreningens ordförande Rune Andersson.

Mängden asylsökande har väckt oro bland Stråssaborna, speciellt som det varit en del incidenter som stört friden.

Bland annat handlar det om en liten klick som ägnat sig åt kriminalitet, men också om vardagliga saker som att det skett misskötsel i gemensamma tvättstugor.

Drar sig för att gå ut

– En del personer har börjat dra sig för att gå ut, och en sådan smygande rädsla, befogad eller inte, är riktigt otrevlig. Därför kände vi att vi var tvungna att se vad man kan göra åt det, säger Rune Andersson.

Föreningen kontaktade Migrationsverket, och i måndags skedde ett möte där även polis och kommunledning fanns med.

Rune Andersson upplever att parterna är ense om att något behöver göras även om det i dagsläget inte finns någon enkel lösning.

Han poängterar att det inte handlar om främlingsfientlighet bland byborna, och påpekar att det som sker även påverkar trivseln hos det stora flertalet asylsökande som sköter sig.

”Enstaka förstör”

– Så stor grupp som det nu handlar om skapar per automatik en ”vi mot dem-känsla” som inte är bra för någon. Den kan göra att även den snällaste och skötsammaste beskylls för både det ena och det andra, konstaterar Rune.

– Det är enstaka element som förstör för alla och det är det vi vill komma åt.

Kom in i gemenskapen

Förr när asylsökande placerades i Stråssa handlade det om betydligt mindre grupper. Asylsökande kom då ganska lätt in i bygemenskapen och kändes som en del av ortsbefolkningen. Dit skulle föreningen gärna vilja komma igen.