Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygg nya Närlundaskolan för framtiden - i trä

När Askersund planerar nya skolbyggen 2020 måste vi bygga i tiden och tänka framåt ...

Det finns flera olika skolbyggen i Sverige att inspireras av. I Stigtoma i Nyköpings kommun byggdes en skola i nära samarbete med personalen. Den är anpassad för alla elevers bästa lärmiljö, NPF-anpassad.(Anpassad för elever med neuropsykiatriska diagnoser). Varje klass har egna hemvister för att skapa trygghet och tydlighet för alla. Skolan är utrustad med ljudabsorberande golvskärmar för att minska ljudnivån samt har höj- och sänkbara bord, som gör det möjligt att arbeta både stående och sittande.

Närlundaskolan skall naturligvis byggas i trä.

I Frederiksbjerg skole i Århus i Damnark byggdes en skola för rörelse – med klättringsmöjligheter både ute på gården och inne i korridorerna samt med många inspirerande lekutrymmen ute på skolgården.

Landamäreskolan i Göteborg är byggd som en integrerad del i landskapet. Den är byggd i trä, vilket i detta fall gör det möjligt med en flexibel arkitektur. Det finns möjlighet till lek på de avgränsade skolgårdarna samt i det angränsande parkområdet.

Hyllievångskolan i Malmö byggs med grönt tak samt med solceller och blir nästan självförsörjande på el.

Närlundaskolan skall naturligvis byggas i trä. Numera byggs många hus i trä upptill 10 våningar höga.

Trä är:

Bra för hälsan.

Enligt forskning ger sjukhus byggt i trä färre sjukdagar och skolmiljöer med mycket trä gör att elever kan fokusera bättre.

Minskad brandrisk.

Vid brand förkolnar materialet, men behåller sin hållfasta förmåga, vilket gör att byggnaden inte kollapsar.

Klimatsmart.

Trä är förnybart och miljövänligt. Det binder koldioxid när det växer och lagrar det vidare i trähuset. Detta minskar användningen av koldioxid jämfört med betong och stål.

Lätt och hållfast.

Det är lätt att bearbeta och reparera/förändra. Det ger möjligheter till flexibel arkitektur.

Vackert och åldras vackert.

Miljöpartiet uppmanar kommunledningen att ta lärdom av andra skolbyggen i ovanstående exempel och bygga den nya skolan för framtiden.

Ingrid Fries Hansson

Miljöpartiet, Askersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel