Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggaren som fick en idé

För sju år sedan fick storbyggmästaren Göran Mellberg en idé.
Han skulle bygga ett seniorboende med evig sommar. I dag är Bovieran förverkligad i Göteborg och på G i Örebro och ett 40-tal andra städer.

Göran Mellberg har drivit ett byggbolag med 150 anställda och byggt tusentals lägenheter under de 45 år han arbetat inom byggbranschen.

Ett av hans senaste projekt är ett sjukhus i Göteborg som ortopedläkarna nu tagit över.

– I början av 90-talet hade jag tänkt trappa ner, men jag är och förblir byggare.

Upprinnelsen till det som i dag kallas Bovieran var ett tv-program på Discovery-kanalen om ett upplevelsecenter som Göran Mellberg såg.

– Jag började tänka på att försöka skapa ett boende med Medelhavsklimat. Så jag samlade ett antal konsulter och konstruktörer och min son, som jobbade åt Peab, och fick bekräftelse på att nu finns en teknik att hantera värme och vatten så att man kan göra detta i Sverige.

Nu har Bovieran AB patent i tolv länder på det mycket speciella hus som Bovieran är.

Den vanligaste frågan Göran Mellberg får är energiåtgången. Bovieran har ju faktum ett jättestort glastak och en stor glasvägg och alla som haft växthus vet ju hur mycket energi som måste tillföras för att hålla växthuset varmt vintertid.

– Faktum är att innergården mellan de tre huskropparna fungerar som en gigantisk solfångare. Så fort dagen gryr börjar värmen stiga här inne. Och lägenheterna värms ju av luft från gården med ett litet tillskott av fjärrvärme i form av golvvärme.

– Det här huset är så nära ett passivhus man kan komma och alla blir överraskade över den lilla energiåtgången.

Det tog 3,5 år från tanke till färdigt koncept. I juli förra året invigdes den första Bovieran. Nu ligger Göran Mellberg i startgroparna för att bygga flera. Tanken är 8–12 Bovieror per år.

– Det finns en synergieffekt i upprepningen och pengarna tjänar vi på att husen är exakt lika och byggs på plan mark. Och nu har vi förfrågningar även från Norge, Danmark och Tyskland.

Pengarna, ja. När Göran Mellberg gick till banken för att hitta en riskkapitalist som ville vara med och utveckla detta helt nya boendetänkande för seniorer blev han ihopkopplad med Bengt-Göran Carlsson från Nora som i dag är delägare i Bovieran AB till 35 procent.

Bengt-Göran Carlsson hade sålt sitt företag Europrofil och ville satsa pengar i något helt nytt. Det blev alltså Bovieran.

Göran Mellberg bor i Göteborg men inte i Bovieran. Men han är ofta ute och tittar till huset och är bekant med alla boende verkar det som.

När Sten Smederöd kommer fram och bjuder på husets första egenproducerade apelsin vill han bli förevigad med den.

– Om ett år lämnar vi över huset till bostadsrättsföreningen. Det är så det är tänkt, säger Göran Mellberg och ser sig nöjt omkring i vinterträdgården som är Bovierans stora mervärde. Och de boendes extra vardagsrum.