Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygglovansökan behandlas olika i Örebro

I tätorten Örebro är det populärt att bygga på bostäder på delar av Närkes bördigaste jordar. Häromdagen avslog Stadsbyggnadsnämnden en bygglovsansökan i Östernärke delvis med skäl om marken bedöms vara brukningsvärd jordbruksmark. I jämförelse med till exempel den bördiga mullrika jorden i Ormesta som var brukat alldeles tills dess att grävarna började med infrastruktur till ny stadsdel är den nämnda tomten i Östernärke en stenig mager åkerlapp som aldrig gett stor avkastning till bonden. Inte heller har jorden varit brukat senaste årtionden.

Byggnadsnämnden hänvisar i sitt avslag även till bevarande av jordbruksmark som ett riksintresse där enstaka nybebyggelse av hus som jag tolkar byggnadsnämndens avslag ska ”störa” jordbrukslandets bevarande.

Jag håller mig för pannan och försöker att förstå hur landsbygden ska utvecklas när visionen av landsbygd hos Stadsbyggnadsnämnd och styrande politiker är en storstadsillusion av gröna fält och betande djur med avsaknad av modern bebyggelse.

”Lantis”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel