Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bytt bytt kommer kanske igen...

Vår och höst är bytardagstider och antalet bytardagar växer för varje år. Stadsliv har träffat några bytardagsentusiaster.

Simona Gustafsson visar upp en så när som felfri Skrållandocka, som kan prata om man trycker på den.

– Ett bytardagsfynd som blev succé hemma hos oss, berättar hon.

Hanna Green och Kasia Jezierska visar också sina bytardagsfavoriter.

– Min sons vinterskor som han använder varje dag köpte jag på bytardag i höstas, berättar Hanna och visar ett par kängor av hög kvalitet. Hon visar också ”finjackan” en vinterjacka som används när han vill se lite extra fin ut.

Kasia visar upp en röd t-shirt med en grön och gul sköldpadda.

– Jag vet inte om det är färgerna eller figuren, men det här är min tvåårige sons allra bästa tröja. Han bär den alltid om han får välja, säger Kasia.

Alla tre är engagerade i bytardagar. Simona är med och arrangerar i Pingstkyrkan Elim, Kasia i Sörbykyrkan och Hanna är engagerad både i Östers bytardag och Elim. De närmaste veckorna ska de vara med och jobba på bytardagar, men också sälja och handla.

– Det är så roligt att man gärna vill gå på flera.

Bytardagarna av den här typen bygger på att familjer lämnar in begagnade barnkläder, barnutrustning och leksaker, pris-, storleks- och id-märkta.

Ett arbetslag av frivilliga, oftast föräldrar från församlingen eller föreningen som arrangerar, tar emot och sorterar kläderna och sakerna i storleks- och typordning. Under två eller tre intensiva timmar handlar sedan allmänheten.

Kläderna betalas i en kassa vid utgången, där varje prislapp sparas. Därefter sorteras prislapparna utifrån vem som är säljare, och säljaren kommer tillbaka till bytardagen och hämtar sin förtjänst.

I regel går 10-15 procent av pengarna till den arrangerande föreningen eller församlingen, och en viss procent skänks också till välgörenhet.

Säljarna kan sedan hämta tillbaka det som inte har blivit sålt. Men många väljer att lämna kläder och saker, som efter bytardagen skickas till olika hjälporganisationer.

– Oftast blir det väldigt mycket kläder kvar, berättar Hanna.

Priserna på bytardagarna skiljer sig markant från nypris, ändå kan man ofta fynda felfria kläder. Och utbudet är stort.

– Förstagångsföräldrar har en god chans att hitta det mesta som behövs i början. Många av de minsta kläderna är inte alls slitna. Och man kan hitta barnvagn, matstol, lakan till spjälsängen, säger Hanna.

– Och man sparar tid på att köpa alla kläder för säsongen samtidigt, säger Kasia.

Det här är ett alternativ till att sälja begagnat på internet.

– Man slipper annonsproceduren och så har man mycket att välja på samtidigt, säger Simona.

Hanna ser bytardagen som en händelse i närområdet – återanvändning är ett sätt att agera miljövänligt påpekar hon.

Med tiden lär man sig var fynden finns. Och det är inte alltid det bästa som ligger överst i högarna.

– Många väljer att stå i kö tidigt när bytardagen börjar, men det är också värst trängsel i början. Vill man ha tid att leta och välja så är det bra att komma i mitten eller slutet av bytardagen. Då är köerna till kassan kortare och trängseln mindre. Ett annat tips är att ta med sig något att bära i. Och barnen tycker nog att det är roligast att stanna hemma.

Några bytardagar i vår

6 mars: Sörbykyrkan.

20 mars: Östers bytardag, Betlehemskyrkan.

20 mars: Föreningen trädets bytardag, Brickebacken cent-rum.

27 mars: Karlsängsskolan i Nora.

10 april: Pingstkyrkan Elim.

10 april: Korskyrkan, Adolfsbergsgården.