Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bytte sport – tog Örebros första medalj på SM-veckan: "Som Sven Tumba"

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

2012 tog Vincent Evers SM-silver i judo. 2014 la han av och började med tyngdlyftning – och i dag fixade örebroaren länets första medalj på SM-veckan i Norrköping.

Efter stor dramatik tog Vincent Evers, 22, SM-brons i delgrenen stöt i herrarnas 77-kilosklass vid tyngdlyftnings-SM som avgörs i samband med SM-veckan i Norrköping.

Men det som gör prestationen extra speciell är ÖKK-lyftarens bakgrund. Det var först 2014 som Evers började med tyngdlyftning – fram till dess var han en av Sveriges mest lovande judotalanger med U23-SM-silver individuellt och lag-SM-brons för seniorer från 2012 som bästa merit och med tre år på judogymnasiet i Frövi bakom sig.

– Jag skadade mig rätt allvarligt, drog armbågen ur led, 2013. Och samtidigt kom det regeländringar som inte passade min teknik, vilket gjorde att judon blev tråkig för min del. Kanske hade jag fått en liten överdos av judo på gymnasiet också, och jag behövde något annat. Så träffade jag Martin Jansson och Dennis Haukirauma som fick mig att testa tyngdlyftningen, berättar Evers.

– Vissa saker kan man faktiskt ta med sig från judon. Jag har bra kunskaper om kost och träningsprogrammering, jag har grundstyrka och kroppskontroll, och tävlingsmentaliteten, att jag kan pusha mig själv. Pannbenet funkar tvärsöver, lite som för Sven Tumba om man får jämföra sig med honom.

Evers utveckling har varit explosionsartad. I maj var han med i ÖKK:s lag som tog lag-SM-silver – och på torsdagen fick han själv för första gången kliva upp på en senior-SM-pall som individuell utövare. Något han aldrig hann uppnå inom judon.

Men det var alltså inte utan dramatik. Evers misslyckades i det inledande ryckmomentet och fick nöja sig med ingångsvikten 100 kilo efter att två gånger om ha missat på 105.

– Den ena gången låste jag ut, men tappade vikten över mig. Det var lite surt, för jag har ett personbästa på 105 kilo och hade förväntat mig att jag skulle överträffa det, jag hade velat göra 110, säger Evers.

110 hade gett SM-brons, 100 gjorde att Evers var tia och näst sist i ryck. Men i stöt gick det alltså desto bättre. 130 kilo i första lyftet, tangerade personliga rekordet 135 i andra och 138 i tredje. Alla lyften satt klockrent. Sedan var det bara att vänta och se vad motståndaren Emin Jasim, HAK/Greppet, skulle göra med sitt sista försök.

– Jag kände direkt att jag hade musklerna med mig i dag, det var en bra känsla hela vägen i stöt. Men Jasim är en väldigt duktig lyftare och försökte på 139 i sitt sista försök. Han var tvungen att missa det för att jag skulle komma trea. Det är ju aldrig kul att fira att någon missar ett lyft, men lite så blev det nu, säger Evers.

Förutom bronset i stöt gjorde de 138 kilona att Evers klättrade från tionde till fjärde plats totalt, sju kilo bakom Jasim som tog sista pallplatsen sammanlagt. Hassan Al-Dahan, Grace Under Pressure AK, tog alla tre guldet med 125 kilo i ryck, 155 i stöt och 280 sammanlagt.

ÖKK har nya medaljchanser under fredagen, då Dennis Haukirauma, Michaela Modigh och Erik Nilsson tävlar.

Evers, som fortfarande är i början av sin tyngdlyftningskarriär, går däremot in i en ny träningsperiod med sikte mot Svealandsmästerskapen i november, där han är regerande mästare.