Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Calle Gunnarsson ett steg från Stanley Cup-final med Blues – nominerad till Guldklockan: "En rolig upplevelse"

Artikel 7 av 8
Guldklockan 2016
Visa alla artiklar

Calle Gunnarsson strör inte överord omkring sig. Tar med- och motgång med samma jämna lugn. "En rolig upplevelse", säger han om säsongen som gör honom till en kandidat till NA:s Guldklocka 2016.

Efter fem säsonger i Toronto, och ett kortlivat slutspel om Stanley cup, flyttade Örebroaren till amerikanska St Louis – och nådde semifinal på andra försöket.

– Det var stort, särskilt som det var länge sedan Blues gick långt. Så det var uppskattat i stan och många som engagerade sig. Personligen hade jag en bra säsong, så det var riktigt skoj, säger Calle.

I semifinalen, eller conference-finalen som det heter där borta. Ett steg från den stora finalen. Där tog det stopp mot San José Sharks, 4–2 i matcher. Men på vägen slog Blues bland andra ut regerande mästarna Chicago, och Gunnarsson snittade runt 20 minuter per match i slutspelet.

Så här i efterhand, är besvikelse över missad final eller glädje över en stor säsong den dominerande känslan?

– Det är nog både och. Klart att det svider att vi var så nära, men samtidigt så gjorde vi vad vi kunde mot Sharks, spelade vårt spel, men de var helt enkelt bättre i den matchserien. Hellre så än att ha förlorat och underpresterat.

Nominerad som en av kandidaterna till NA:s Guldklocka. Tankar runt det?

– Hedrande, och inte alls förväntat. Skitkul! Jag har blivit uppmärksammad på att jag är med, och sett att det är en trevlig grupp kandidater, säger Calle.

Har du någon personlig favorit bland övriga?

– Alla har gjort väldigt bra saker, är starka kandidater, tycker jag. Men det känns som att Lisa Dahlkvist sticker ut lite. Det hon gjorde i OS, avgjorde två straffläggningar, var något extra. Jag satt själv och kollade på tv, och det var riktigt mäktigt, säger Gunnarsson.

Hans St Louis har inlett säsongen på samma starka sätt som den förra genomfördes. Ligger tvåa i sin division.

– Vi har varit riktigt starka hemma, tagit bra med poäng. Det är skönt att ha med sig nu när det gnuggar på upp emot halvvägs av seriespelet, även om det är en bit kvar. Ger lugn och ro. Vi har ändå inte spelat på topp särskilt ofta, tycker jag.

Starkare trupp i år, eller hur känns det?

– Bättre vet jag inte, men annorlunda. Vi har lite mer fart i laget i år, var tyngre i fjol. Och många lag går åt det hållet. Men om truppen är bättre eller sämre får vi se i slutänden. Vi jobbar fortfarande på att hitta vårt spel.

En av vinterns höjdpunkter väntar den 2 januari. Då möts Blues och ärkerivalen Chicago Black Hawks i Winter Classic – utomhus på baseballaget Cardinals arena i St Louis.

– Det blir en kul grej. Familjen från Sverige kommer över, så det är några dagar man ser fram emot, säger Calle, som redan hunnit med den kanske största upplevelsen i den vägen, då Toronto och Detroit drabbade samman i Ann Arbour inför en rekordpublik på runt 110 000 åskådare.

– Så många blir det inte nu, men kanske hälften. Det är rätt mäktigt ändå, säger Calle.

Guldklockekandidat nummer fem: Calle Gunnarsson

Född: 9 november 1986.

Bor: Hus utanför St Louis.

Idrott: Ishockey.

Klubb: St Louis Blues.

Meriter 2016: Stanley cup-semifinal med St Louis Blues efter att laget tagit tredje flest poäng i grundserien av alla 30 NHL-lag (tvåa i sin division) och sedan slagit ut mästarna Chicago (4–3 i matcher) och Dallas (4–3). Föll med 4–2 i matcher mot San Jose. Calle spelade över 21 minuter i sjunde och avgörande kvartsfinalen mot Dallas (var inne på två mål framåt, inget bakåt). Spelade ofta 18-20 minuter per match i slutspelet. Nio poäng över 72 matcher i grundserien och två poäng på 19 matcher i slutspelet. I höst två poäng på 22 matcher (St Louis ligger tvåa i sin division).