Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carina vill sprida livsglädje

Efter tolv års sjukdom tog Carina Henningsson mod till sig och lämnade sin fasta läkartjänst. I dag arbetar hon med sådant hon själv mår bra av och vill sprida.

När hon var tre år flyttade familjen utomlands och Carina Henningsson är uppvuxen i Tyskland, där hon började läsa medicin. Studierna avslutade hon i Umeå, innan hon fick en läkartjänst på USÖ. Längtan till landet förde Carina till Nora 2004. Då var hon sjukskriven efter att ha gått in i väggen.

– Jag har alltid dansat mycket. Under sjukskrivningen provade jag frigörande dans, vilket jag mådde väldigt bra av och kände att jag ville sprida till andra.

– Det krävde mod, men 2011 sa jag upp min trygga läkartjänst och började utbilda mig till dansterapeut.

Carina ville väva ihop yoga, dans och meditation. Hon valde Dance of life, en metod för livsglädje som handlar om att lyssna på kroppens signaler och behov.

Parallellt med danskurser i Nora och Örebro arbetade Carina deltid som läkare på en klinik för kvinnohälsa i Stockholm.

– En gång ville jag bli gynekolog och nu är jag tillbaka på det spåret genom att arbeta med hormoner och kvinnor i klimakteriet.

Carinas egna hormoner åkte berg- och dalbana, och även här kände hon ett behov av att sprida det hon själv blivit hjälpt av.

Drömmen om att utveckla något eget växte. I maj i fjol flyttade Carina in i det gamla snickeriet på Kvarnvägen, där hon i dag har dans- och yogakurser och hälsorådgivning. Hon hyr också ut lokalen till andra yogaledare och massörer, för barndans och konferenser.

På hälsomässan i Nora i fjol höll Carina en kort föreläsning om hormoner. Därefter har hon tillsammans med Rosa Åkerman, yogalärare från Lindesberg, utvecklat och drivit Hormonella Isabellas Hormonskola.

– Den ska utvärderas för att presenteras på årets hälsomässa, sedan startar vi en ny grupp för att sprida det här till ännu fler kvinnor.

Carina känner ett ansvar för att lyfta fram kunskap om hur kvinnor kan må bättre. Det handlar inte bara om hormoner, utan också om kost, kosttillskott och stresshantering.

Någonstans tror Carina att det som en gång gjorde att hon blev så sjuk i mycket är samma egenskaper som hjälpte henne att bli frisk.

– Jag är stark, envis och har en enorm livsvilja.

Carina beskriver hur hon i början fick bra hjälp med samtalsstöd och massage, men hur det inte räckte och hur hon själv fick söka upp och bekosta större delen av sin rehabilitering.

– Jag arbetade mycket med meditation, yoga, dans och olika alternativmedicinska terapeuter.

Sakta började hon må bättre och i dag är hon stolt över att ha ett eget företag och försörja sig själv igen. Framåt vill hon utveckla hormonskolan och föreläsa mer.

– Jag vill gärna hitta fler att samverka med, och jag drömmer om ett hälsans hus i Nora som ett komplement till sjukvården.