Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carl Bildts besvärande bidrag glöms bort

Replik

I sin exposé på ledarplats i NA den 27 augusti över Carl Bildts tveksamma utrikespolitiska ställningstaganden underlåter Lars Ströman att nämna hans insatser i samband med George W Bushs katastrofala krig mot Irak.

Bildt satt med i ”Committee for the Liberation of Iraq”, en lobbygrupp med idel neokonservativa krigshökar med starka kopplingar till den amerikanska krigsindustrin som verkade opinionsbildande för militär intervention i Irak.

Som styrelseledamot i kapitalförvaltaren Legg Mason, med stora intressen i krigsindustrin, såg Bildt också till att Irakkriget blev en mycket lönsam personlig affär.

Beror Strömans ”glömska” på det pinsamma faktum att de svenska liberalerna Jan Björklund och Carl B Hamilton starkt propagerade för att Sverige skulle delta i det krig som störtade Irak i kaos och anarki? Ett krig byggt på lögner och i strid mot FN-stadgan och folkrätt.

Bo Staaf

Nora

Svar direkt:

Carl Bildts inställning till Irak-kriget sammanfattade han i en debattartikel i New York Times den 28 januari 2003, alltså någon månad innan kriget började. Han skriver i artikeln att det finns många skäl att undvika ett krig, men han beskriver också läget då som ohållbart. Alltså sanktioner, kombinerat med en nyckfull irakisk president. Slutsatsen i artikeln var att omvärlden borde bygga upp ett tryck mot Irak för att få bort Saddam Hussein, men att omvärlden då i värsta fall också måsta vara beredd att gå in i Irak.

Det är också rätt att exempelvis Jan Björklund förespråkade ett svenskt deltagande i kriget. Borde Irakkriget nämnts i  artikeln? Ja säkert, men skedet i Irak hade nog krävt en egen artikel. USA:s hantering av Irak ledde bland annat till den situation som vi fick flera år senare, med Islamiska staten.

Lars Ströman

politisk redaktör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel