Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carl Jan invigde ny väg

Carl Jan Granqvist återvände under måndagen till ”mammas gata” i Hidinge och invigde Carl Jan Granqvists väg. Han höll även ett föredrag om entreprenörskap på Sparbanksbörsen i Fjugesta.
 

Vägen leder in till det nya villaområdet Skrantåsen i Hidinge/Lanna och att den döps efter måltidsprofilen Carl Jan Granqvist är logiskt med tanke på att han har sina rötter i just Hidinge. Fram till 2003 ägde han föräldrahemmet Västergården som ligger granne med förskolan och det nya villaområdet Skrantåsen med Carl Jan Granqvists väg.

– Roligt att få inviga en väg som leder till Måltidens stig och Gourmetstigen, säger han glatt när det svarta skynket faller från den purfärska gatuskylten.

Minnena från de 25 uppväxtåren i Hidinge är många. Båda föräldrarna var lärare i Hidinge skola där de familjen först bodde i lärarbostaden.

– Pappa tog initiativet till att bygga skolan 1951 och det blev ett rejält skolkök där de hade bra mat, säger han.

1965 flyttade familjen in i Västergården som köpts från familjen Cedergren. Carl Jan var tidigt ute som entreprenör i trakten.

– Min idé var att ha en nöjespark här där villorna nu byggs med djurgårdar och karusell. Vi ordnade en insamling med bössor, säger han och skrattar.

Minnena vandrar vidare och går via lik som ligger på lit de parade till skrönor om lata dödgrävare som inte vill gräva ut för ”två enkelkistor”. Och han minns många historier om mustiga typer i stenhuggarnas Lanna så de som samlats för att vara med under invigningen får vara med om många skratt.

Under föredraget på Sparbanksbörsen berättar Carl Jan bland annat att han som 17-årig entreprenör hyrde ut rum och sålde svartsprit åt deltagarna i Junior SM i golf med hjälp av en prislista från Savoy i Malmö. Pappan som var bortrest fick inget veta och det gick bra ända tills någon ringde och frågade honom efter ett ”dubbelrum”.

– Entreprenörskap ska vara lustbetonat och att inte bli ifrågasatt. Det ska vara roligt att tjäna pengar. Och det är roligare med svarta pengar än bidrag från länsstyrelsen, skämtar Carl Jan.