Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carlberg på besök med Fryshus i tanken

Anders Carlberg har varit i Örebro under helgen. Han har goda förhoppningar – både vad det gäller att starta ett Fryshus i Markbacken och vad det gäller att få fart på Nattvandrarna i Örebro.

För 25 år sedan startade Anders Carlberg Fryshuset i Stockholm. Där har unga människor fått vuxna förebilder och en meningsfull fritid sedan dess.

Nu hoppas Anders Carlberg att ett liknande projekt för unga ska kunna starta i Markbacken.

I Markbacken

På fredagen mötte han representanter från bland annat från idrottsföreningen KFUM, det kommunala bostadsbolaget Öbo och bildningsförbundet Sensus för att diskutera ett Fryshus i Markbacken.

– Det ser ljust ut tycker jag. Alla verkar positiva, säger han.

Kultur och sport

Inriktningen Anders Carlberg hoppas på är dels musik och annan kultur som måleri och skrivande, dels sport som boxning och andra kampsporter, basket och skateboard.

Han kom till Örebro på fredagen och lämnade på lördagen. Schemat var fullt. Han talade också inför kommunens bibliotekspersonal.

– All integration kräver en gemensam berättelse, säger han.

Vill se flätor

Med sitt biblioteksprojekt vill han få människor att se hur kulturer från olika delar av världen är sammanflätade med varandra.

–Ungdomar med ursprung i Iran, Irak och Somalia har många gånger oerhört rikare referensramar än vi.

– De kommer från kulturer där det fanns kunskap att räkna ut jordens omkrets långt före Kristi födelse, säger Anders Carlberg.

På lördagen träffade Anders Carlberg också representanter för Nattvandrarna i Örebro.

– Att få igång nattvandringen är en nödvändighet för framtiden. Unga behöver kontakt med vuxna, säger han.

Föräldrarnas initiativ

Han menar att initiativet måste komma från föräldrarna själva. En stad av Örebros storlek behöver minst fyra nattvandrargrupper om tio personer vardera, uppskattar han.

– Sedan är det viktigt att kommunen stöttar nattvandrarna så att de kan åka på föreläsningar och få utbildning. Det behövs för att bli bra, säger Anders Carlberg.