Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cecilia Hagen föreläste om ålderdom

Hittar du inte sakerna i handväskan. Går du ofta på toaletten och gör du något annat än det du egentligen ska göra. Då kan det kan vara tecken på ålderdom.

Igår var journalisten och författaren Cecilia Hagen och föreläste på Folkets hus i Askersund. Arrangörer för eftermiddagen var Kultur- och fritidsförvaltningen, Norra Vätterbygdens konst- och kulturförening och Bok och Papper i Askersund. Hur är egentligen livet efter 50 år? Den frågan försökte Cecilia Hagen att svara på genom att ge ett par exempel från sina Kulla Gulla-böcker som handlar om olika kvinnliga erfarenheter.

– Visst är det svår att hitta sina brillor i handväskan? Man rotar och rotar. Jag kommer ihåg att jag tyckte att alla tanter gjorde det förr. Nu gör jag det, sade Cecilia Hagen.

Hon berättade att hon ringde upp hjärnexperten Martin Ingvars som påpekade att tankesystemet bli långsammare med åldern.

Ett annat exempel Cecilia Hagen gav som ett tecken på åldrande är att det ofta kommer något annat emellan det hon egentligen ska göra.

– Det kallas för ånk och betyder ”åldersbetingad nedsättning av korttidsminnet”.

Flera av de 45-tal åhörarna i publiken nickade och kände igen sig i Cecilia Hagens olika exempel som har med ålderdomen att göra.

Calill Ohlson kände igen sig.

– Ja, jag känner igen mig i det Cecilia berättade om väskorna. Det är mode nu att väskorna ska vara stora. Det är inte bra för jag hittar inte sakerna. Därför har jag gått tillbaka till att använda mindre väskor.

Irja Enqvist höll med.

– Jag känner igen mig i det Cecilia sa om att göra andra grejer istället för att göra det man egentligen ska.

Föreläsningen med Cecilia Hagen avslutades med en frågestund.

En 70-årig kvinna i publiken frågade varför inte de äldre kvinnorna som sätter trenden.

– Det var en bra fråga. Jag har märkt att när jag är på släktkalas så är det inte vi som är i 50-60-70-års åldern som står i centrum längre, utan det är våra barn och deras familjer. Barnen är det centrala, svarade Cecilia Hagen.