Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cecilia ställer ut bröd i porslin – i  New York!

Bröd bakat i porslinsformar är Örebrokonstnären Cecilia Janssons senaste projekt. Nu ställer hon ut i New York

NA har tidigare berättat om Cecilia som bland annat gjort kulvertkonst tillsammans med interner på Kumlaanstalten. Förra året var hon aktuell på Open Art med en videoinstallation där betraktaren kunde färdas i kulverten och se målningarna på väggarna. Sedan dess har hon bland annat medverkat vid Venedigbiennalen.

Men nu är hon alltså aktuell i New York. Cecilia är en av åtta deltagare i ett internationellt samarbete arrangerat av NARS (The New York Art Residency Studios Foundation) i södra Brooklyn. Till utställningen som  heter "Converging Paths" (Korsande vägar), och hade premiär 13 juni bidrar Cecilia med nya verk i en ovanlig kombination: porslin och bröd.

"Projektet växte fram ur en idé kring att kombinera två material - ett av dem i fast form och ett som tvingas anpassa sig till den första formen. Tillsammans bildar de en enhet", berättar Cecilia i ett pressmeddelande.

Hon valde porslin, som är ett material som hon är väl bekant med efter vistelser och arbetsperioder i Kina, och bröd som i degform har samma egenskaper som keramisk lera. Utmaningen blev att anpassa jäsningen till porslinets form och inte svälla över. Effekten "blir en oförutsägbar och levande kontrast till den sterila keramiken", skriver Cecilia i sitt pressmeddelande.

Utställningen på NARS pågår till och med 10 juni. Här kan du läsa ett tidigare NA-reportage om Cecilias konstnärskap.