Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cecilia Wikström: Angela Merkel är EU:s och den fria världens ledare

Den europeiska unionen grundades ur andra världskrigets ruiner, mot främlingsfientlighet, nazism och fascism och i den europeiska fredens och frihetens försvar. I dag ingår över en halv miljard européer i denna liberala frihetsunion.

De facto-ledaren för den europeiska unionen de senaste åren har varken varit EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker eller Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Likaså har den faktiska ledaren för den fria världen inte varit USA:s president Donald Trump. I stället innehas titeln, helt ohotat, av en kvinna. En person som sedan 2011 rankas som världens mest inflytelserika kvinna av Forbes: Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

... där hon vid flyktingvågen 2015 visade att hon inte gjorde skillnad på människor och människor...

Tydliga politiska principer, exemplifierade av hennes modiga och rakryggade migrationspolitik, där hon vid flyktingvågen 2015 visade att hon inte gjorde skillnad på människor och människor, och förmåga att hantera och stå upp mot karaktärer som Trump och Putin, i kombination med en pragmatisk fingertoppskänsla som har räddat EU ur finanskrisen, har gjort henne till inte bara Tysklands Mutti, utan hela EU:s.

Men när Merkel i dag, tisdag, besöker Europaparlamentet i Strasbourg för att tillsammans med oss ledamöter debattera EU:s framtid, gör hon det för kanske sista gången. För efter att hon nyligen meddelat att hon i december avgår som partiledare för det konservativa CDU, tror inte många att hon kommer att sitta kvar som förbundskansler mer än något år till.

Men klart är att liberala demokratier behöver fler ledarfigurer som Merkel. Faktiskt mer än på länge.

Ersättaren till det starka och tydliga ledarskap som Merkel visar och den stabilitet som hon bidrar till på den europeiska arenan att bli svår att hitta. Men klart är att liberala demokratier behöver fler ledarfigurer som Merkel. Faktiskt mer än på länge.

Speciellt nästa år, då EU-samarbetet går in i en ny avgörande politisk fas, behövs det starka och tydliga ledarskap och den stabilitet som Merkel bidrar med. För i slutet av mars väntas Storbritannien lämna EU. I slutet av maj är det val till Europaparlamentet och därefter ska en ny ordförande för EU-kommissionen utses, liksom en ny ordförande för den europeiska centralbanken.

...så att vi kan få ett fungerande europeiskt asylsystem på plats så snart som möjligt...

Nu är det viktigt att Merkel utnyttjar den återstående tiden hon sitter kvar till att driva på för att genomföra de europeiska reformer som EU så väl behöver. Det handlar om att lösa de motsättningar som finns i ministerrådet så att vi kan få ett fungerande europeiskt asylsystem på plats så snart som möjligt. Europaparlamentet har under min ledning varit redo att inleda trepartsförhandlingar sedan november 2017.

Det handlar om att få på plats det internationella samarbete och de gemensamma åtaganden som behövs för att avvärja de miljö- och klimathot vi står inför. Det handlar om att samverka för att bekämpa terrorism och gränsöverskridande brottslighet. Det handlar om att försvara mänskliga rättigheter på den globala arenan och medborgerliga fri- och rättigheter på den europeiska. Det handlar också om att ge ökade anslag till europeiska forsknings- och innovationsprojekt, som löser gåtan med cancer, MS eller HIV/Aids eller som hittar energi- och materiallösningar, som är harmlösa för människa och natur.

Var för sig är alla europeiska länder små i en internationell kontext. Tillsammans är vi en maktfaktor.

Därför ser jag fram emot att debattera EU:s framtid med Merkel i dag.

Cecilia Wikström

Ledamot i Europaparlamentet (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel