Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cecilia Wikström (L): Kör över de länder som bromsar en gemensam asylpolitik

Samtidigt som riksdagspartierna i Sverige arbetar febrilt för att försöka tolka valresultatet och forma regeringsbärande koalitioner, har arbetet i Europaparlamentet återupptagits efter sommaruppehållet med en högre intensitet än på länge.

För i maj 2019 är det dags för nästa val till Europaparlamentet och innan dess bör mycket av de viktiga förslag som nu ligger på bordet helst vara färdigförhandlade och antagna.

Hans tal innehöll 18 konkreta initiativ för att stärka EU-samarbetet inom områden som EU:s migrationspolitik, utrikespolitik, rätten till fria och rättssäkra val...

Det klargjorde också EU-kommissionens avgående ordförande Jean-Claude Juncker, som i onsdags höll sitt sista State of the Union-tal, det sista traditionsenliga årliga linjetalet om läget i EU, för den här mandatperioden. Hans tal innehöll 18 konkreta initiativ för att stärka EU-samarbetet inom områden som EU:s migrationspolitik, utrikespolitik, rätten till fria och rättssäkra val, utökat partnerskap med afrikanska länder, säkerhet, brottsbekämpning och så vidare.

Mycket var bra men flera av hans ambitioner går tyvärr inte tillräckligt långt. De återstående månaderna uppmanar jag verkligen Juncker att trappa upp sitt ledarskap och våga pressa fram avgörande beslut i Ministerrådet i de centrala EU-frågor, framför allt inom asyl, miljö- och klimatpolitiken, som måste lösas så snart som möjligt för att föra EU-samarbetet framåt.

Det var naturligtvis mycket välkommet att Junker föreslog att Ministerrådet ska börja använda majoritetsbeslut inom utrikesfrågor...

Det var naturligtvis mycket välkommet att Junker föreslog att Ministerrådet ska börja använda majoritetsbeslut inom utrikesfrågor, men det hade varit klädsamt med en tydlig uppmaning till medlemsländerna att göra det även på migrationsområdet. I Europaparlamentet har vi, tillsammans med EU-kommissionen, nått långt i arbetet med att bygga en ny gemensam europeisk asylpolitik, men kärnfrågan om hur ansvaret för dem som anländer till EU ska fördelas är alltjämt blockerat i ett Ministerråd som vägrar att använda rätten att fatta majoritetsbeslut.

Dessutom behöver EU intensifiera sitt arbete för att få till en hållbar utveckling i klimat- och miljöfrågor. Biologisk mångfald, kemikalier, vatten och luft känner inga nationsgränser. Jag uppmanar därför EU-kommissionen att så snart som möjligt föreslå en europeisk koldioxidskatt.

Vid sidan av den plaststrategi som föreslogs tidigare i vår, där bland annat användningen av engångsplastartiklar och mikroplaster ska begränsas i EU, vill jag, liksom Juncker, införa EU-avgift på plast som inte återvinns.

Därför är det glädjande att Juncker i sitt tal presenterade ett lagförslag om att utöka befogenheterna för den europeiska åklagarkammaren.

EU måste också bli bättre på att garantera våra medborgares frihet, trygghet och säkerhet. Försvaret av vårt sätt att leva, vår demokrati och vår frihet kräver en trovärdig europeisk agenda. Därför är det glädjande att Juncker i sitt tal presenterade ett lagförslag om att utöka befogenheterna för den europeiska åklagarkammaren. Bara så kan brottslingar, såsom narkotika-, vapensmugglare och terrornätverk, som alla opererar över nationsgränser, effektivare gripas och ställas inför rätta. Med detta blir det också än mer absurt att Sverige, jämte Polen och Ungern, står utanför åklagarkammaren i sitt nuvarande format.

Det är dags för Sverige att ta steget full ut och ansluta sig till denna centrala del av EU:s brottsförebyggande samarbete.

Cecilia Wikström

Europaparlamentariker (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel