Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cecilia Wikström (L): Som kvinna jobbar du gratis 58 minuter per dag

Fram till mitten av 1900-talet stängdes kvinnor i Europa ute från det offentliga rummet och ägde inte tillträde till arbetsmarknaden.

Det var egentligen först genom 50- och 60-talets feministiska revolution som kvinnors delaktighet till arbetsmarknaden slog igenom. Även om utvecklingen sedan dess har gått framåt, så går det fortfarande väldigt långsamt. I EU är det ännu tydligare än i Sverige, där det generellt är så att betydligt fler män än kvinnor arbetar.

Översatt i tid innebär detta att män får betalt en arbetsdag mellan klockan 8.00 och 17.00, medan kvinnor arbetar gratis i 58 minuter, alltså mellan klockan 16.02 och 17.00.

Detta syns tydligt i en studie som svensk kvinnolobby varje år tar fram. I år visar den att kvinnor tjänar tolv procent mindre än män. Översatt i tid innebär detta att män får betalt en arbetsdag mellan klockan 8.00 och 17.00, medan kvinnor arbetar gratis i 58 minuter, alltså mellan klockan 16.02 och 17.00.

Men det handlar om mycket mer än löneskillnader. Startskottet för vad som har blivit en global kampanj, #metoo, triggades när den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milanos i oktober berättade om de oerhört kränkande sexuella trakasserier som hon utsatts för. I Sverige publicerades upprop efter upprop där kvinnor från alla branscher vittnade om den sexism och de sexuella övergrepp som de har fallit offer för. Det handlar om jurister, sångare, läkare, lärare, socialarbetare och så vidare.

Den visade att på 75 procent av de tillfrågade kvinnorna inom högt kvalificerade yrken och toppositioner och 61 procent de tillfrågade kvinnorna inom tjänstesektorn i EU:s medlemsländer har utsatts för sexuella trakasserier.

Särskilt uppmärksammad blev en undersökning genomförd av EU:s byrå för grundläggande rättigheter. Den visade att på 75 procent av de tillfrågade kvinnorna inom högt kvalificerade yrken och toppositioner och 61 procent de tillfrågade kvinnorna inom tjänstesektorn i EU:s medlemsländer har utsatts för sexuella trakasserier. Av de totalt 42 000 kvinnor som deltog i studien uppgav var tredje person av dem som utsatts för trakasserier att förövaren var en chef, kollega eller kund.

Trots att fler kvinnor än någonsin utbildar sig och trots att Europas arbetsmarknader domineras av välmeriterade kvinnor, så befinner sig cirka 40 procent av EU:s kvinnor i arbetsduglig ålder utanför arbetsmarknaden. Detta beror delvis på att omoderna förväntningar på kvinnor lever kvar, men det beror även på en struktur där kvinnor utsätts för sexism och trakasserier i arbetslivet.

En del av förklaringen till att män tar sig dessa oacceptabla friheter ligger i att kvinnors utsatthet på arbetsmarknaden, till exempel genom osäkra anställningsavtal och korta anställningar.

En del av förklaringen till att män tar sig dessa oacceptabla friheter ligger i att kvinnors utsatthet på arbetsmarknaden, till exempel genom osäkra anställningsavtal och korta anställningar.

Mycket behöver göras av medlemsländerna. Det handlar om att skapa incitament till ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen och att göra pensionsåldern könsneutral. När Sverige på 1970-talet avskaffade sambeskattningen för att istället införa individualiserad beskattning så ökade gifta kvinnors deltagande på arbetsmarknaden från 50 till 80 procent på bara ett decennium.

Om vi ska nå målet i EU:s tillväxtplan om att minst 75 procent av Europas kvinnor i arbetsför ålder ska vara i arbete år 2020, alltså om bara två år, så måste vi skapa en arbetsmarknad där de är trygga och känner sig fria. Det är nu dags att #metoo går från ord till politisk handling och att kvinnors ställning på arbetsmarknaden stärks!

Cecilia Wikström

Ledamot i Europaparlamentet (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel