Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern byter sida i landstinget

Nu är centern i länet tydligt inför årets landstingsval: partiet ansluter sig till den borgerliga alliansen.

– Ja, det är vårt första alternativ, säger Torbjörn Ahlin, landstingsråd för centern, bestämt.

– Sedan jag blev landstingsråd har jag gått ut för att profilera centerns politik. Detta ställningstagande är en naturlig fortsättning. Vi har också nogsamt lyssnat på medlemmarna i länet och följer det de vill, fortsätter han.

Första alternativ säger du – kan något ändra det?

– Om ingen sida får majoritet i valet kan vi föra nya diskussioner. Vi tänker aldrig bli beroende av ett parti som Sverigedemokraterna, svarar Torbjörn Ahlin.

Centerpartiet i Örebro län hade extra distriktsstämma på lördagen, då partiets länsprogram inför höstens val fastställdes liksom landstingslistan och länets riksdagslista.

De första fem namnen på landstingslistan är Torbjörn Ahlin, Kumla, Maria Rönnbäck, Örebro, Lars-Göran Zetterlund, Hällefors, Christina Pettersson, Lindesberg och Anders Lycketeg, Hallsberg. Centern har i dag fem platser i landstingsfullmäktige.

Riksdagslistan toppas av Sofia Larsen, Örebro. På andra plats står Johan Pettersson, Örebro. Sofia Larsen är i dag partiets riksdagsledamot från länet.

Länsprogrammet ”Tre nyanser av grönt” fastställdes, och Torbjörn Ahlin vill framhålla att centerns politik ska ge ett gott företagsklimat.

Sofia Larsen betonar att hon i sitt riksdagsarbete ska fortsätta att arbeta för att USÖ, Universitetssjukhuset i Örebro, får en läkarutbildning.

– Det är viktigt för både landet och länet. Det fattas läkare i landet, därför behöver fler läkare utbildas, och för USÖ och regionen är det mycket bra att få en läkarutbildning, säger Sofia Larsen.

Kärnkraftsförslag

I veckan presenterade miljöminister Andreas Carlgren (C) ett förslag till nytt energipolitiskt program, som skulle ta bort förbudet mot ny kärnkraft och tillåter att dagens gamla reaktorer kan ersättas med nya.

Vad tyckte Torbjörn Ahlin om kärnkraft i folkomröstningen 1980? Och vad tycker han nu?

– Jag var Linje 3-anhängare, alltså mot kärnkraftsutbyggnad, svarar Torbjörn Ahlin.

– Men det nya förslaget är bra. Vi måste hitta politiska lösningar som ger möjlighet att gå vidare. Det här förslaget ställer större krav på dem som investerar i kärnkraft, samtidigt skapar det utrymme för utbyggnad av alternativ energi, fortsätter han.