Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet backar men Zetterlund står stark

Centern tappade 1 mandat. Samtidigt är Lars-Göran Zetterlund (C) den mest kryssade politikern i kommunvalet.
– Sorgligt att vi backade på mållinjen, men skönt att känna att jag som politiker har ett förtroende från väljare, säger Zetterlund.

När den slutliga rösträkningen blev klar så förlorade C 1 mandat och backade från 4 till 3 mandat. I stället fick KD 1 mandat och Arne Rubin (KD) fick därmed en fullmäktigeplats.

Centern har backat i samtliga valdistrikt i Hällefors. Till och med i sitt starkaste fäste, Hjulsjö, gick C bakåt. Fortfarande är C det mest populära partiet i Hjulsjö med 36,22 procent av Hjulsjörösterna. Men det kan jämföras med valet 2006 då C fick 48,41 procent i Hjulsjö valdistrikt.

– Jag ser främst två anledningar till att vi förlorat väljare, säger Lars-Göran Zetterlund. Centern har tappat i hela länet och i riket vilket även påverkar oss. Och det har kommit in nya partier i kommunfullmäktige och jag tror att vi bland annat förlorade en del röster till just KD.

Lars-Göran Zetterlund fick 117 kryss i kommunvalet. Övriga politiker som klarade spärren för inval på personliga röstetal är Mats Runqvist (HOB) med 111 kryss, Ritha Sörling (S) 94, Christina Johansson (M) 76 och Stefan Backius (V) 69. Då alla dessa politiker redan toppade sina respektive partilistor så förändrade personvalsmöjligheten inte kommunvalet alls, utan den turordning som partierna föreslagit till fullmäktige gäller.

Två andra politiker som fått många kryss, men inte klarat spärren för inval på personliga röstetal är Annalena Järnberg (S) med 72 kryss och Daniel Frisk (S) 54. För att flyttas upp på listan krävs minst fem procent av rösterna i partiet samt minst 50 kryss. Då S har fler röster än övriga partier är alltså den procentstyrda personvalsspärren också högre i S.