Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet byter sida

Nu är det klart:
Centerpartiet byter sida i landstingspolitiken.

De fyra allianspartierna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet håller på att samla ihop sig. Det kunde NA avslöja redan i höstas. Genom att nu officiellt gå samman hoppas de fyra borgerliga partierna kunna vinna valet 2010. Det skulle i så fall innebära ett historiskt maktskifte i landstinget.

I dag fördelar sig landstingets 71 mandat så här: Inom vänsterblocket har Socialdemokraterna 31 och Vänsterpartiet fem. Centerpartiet har fem mandat och har tidigare samarbetat nära med Socialdemokraterna, men drar sig numera alltså åt höger. Största oppositionsparti inom alliansblocket är Moderaterna med 13 mandat, sedan följer Kristdemokraterna med sex mandat och Folkpartiet med fem mandat. Miljöpartiet med tre mandat är också i opposition, och lägger egen budget.

Sverigedemokraterna med tre mandat har alla de övriga partierna tagit avstånd från att samarbeta med.

De fyra borgerliga partierna har gått samman i en gemensam arbetsgrupp som består av gruppens ordförande Ewa Sundkvist (KD), Kent Persson (M), Anna Ågerfalk (FP) och Gunhild Wallin (C).

Deras mål är att lämna förslag till en väl sammanhållen och trovärdig sjukvårdspolitik.