Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet visar på en grund uppfattning om vad liberalism innebär

Replik

Att peka på orättvisor och samtidigt hålla en budget i balans har varit en del av den liberala idétraditionen över hundra år. Därför tänker vi inte sluta med det bara för att Centerpartiet inte verkar ha några problem med rött, varken i redovisningen eller i styret.

Det är nästan så att man kan anklaga Torbjörn Ahlin (C) för att i NA den 25 april vara aningen oärlig i sin historiebeskrivning av Liberalernas agerande. Anledningen till Liberalernas förslag av förändring i mobilitetsstödet till folkhögskolor som Ahlin nämner grundar sig på att budgetposten var utom all kontroll. År efter år har stödet behövt justerats upp i snabbare takt än många andra poster. Vilket har gjort att andra verksamheter har behövt täcka upp underskottet.

Brister kontroll och planering kommer fina politiska ambitioner aldrig att realiseras.

Centerpartiet kanske inte förstår värdet av att hålla en budget i balans och skapa möjlighet till goda planeringsförutsättningar, men Liberalerna gör det. Ska folkbildningen utvecklas och moderniseras behöver grundläggande styrning och ledning fungera. Brister kontroll och planering kommer fina politiska ambitioner aldrig att realiseras.

Politiker måste ha respekt för våra invånares skattemedel. Den offentliga förvaltningen ska ha kontroll över utgifter och kostnadsutveckling. Det är en liberal självklarhet.

Centerpartiets bristande omdöme oroar mig. När jag tidigare ifrågasatte deras nedprioritering av fungerande kollektivtrafik på landsbygden fick jag svaret att min artikel var ”ett impertinent försök att smutskasta C:s ansvarstagande för en region i ekonomisk balans.” Nu när mitt förslag skulle innebära bättre ekonomisk balans som just Ahlin efterfrågar är förslaget ”mycket oliberalt och valfrihetsfientligt”.

Är det rimligt att det inte finns någon gräns för regionens utgifter till folkhögskolor?

Finns det någon struktur i Ahlins politiska tänkande eller är allt en röra? Jag hade förhoppningen att Centerpartiets högsta regionala företrädare hade större kunskap om de liberala idéer hans parti gör anspråk på att företräda.

Liberalerna är fast bestämda att folkbildningen är en grundläggande del inom det svenska civilsamhället men självklart måste vi diskutera finansieringssystem från offentligt håll. Är det rimligt att det inte finns någon gräns för regionens utgifter till folkhögskolor? Ska regionens skattebetalare sponsra folkhögskoleverksamhet i andra län runt om i Sverige? Det här är frågor som vi måste våga diskutera och prata om, särskilt i den rådande ekonomiska situation som vi nu befinner oss i. Frågan är för viktig för att inte söka efter långsiktiga lösningar.

Willhelm Sundman

Liberalerna, 2:e vice ordförande i regionala tillväxtnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel