Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Central förskola kan snart vara verklighet

En samlad förskola på Lärkan närmar sig. I början av nästa år kan det politiska beslutet fattas.

Under en längre tid har diskussionen förts om att göra förskolan Lärkan till en större central förskola. Kommunen utreder frågan i en förstudie tillsammans med Statens Bostadsomvandling, SBO. I början av nästa år ska studien presenteras för politikerna.

– I slutänden är det politikerna som beslutar, men vi hoppas på detta, säger kommunens utvecklingsstrateg Peter Wiker.

Genomförs planerna skulle det innebära att förskolorna Masken, Bananen och Smultronstället försvinner. Verksamheten flyttas till Lärkan.

– Fastigheterna vid Masken och Bananen är i uselt skick och upprustningsbehoven stora, vilket är kostamt. Vi tror att 5-6 avdelningar på Lärkan blir en bättre lösning, säger Wiker.

Blir projektet Lärkan av ska två hus byggas om, i huset där förskolan i dag bedrivs samt i den tidigare tankläkarlokalen mitt emot. Arbetet sker i två etapper och första delen beräknas vara klart senast hösten 2016.

Peter Wiker ser många fördelar med en central förskola.

– Samordning blir lättare. Med den närhet vi får har vi större chans att nyttja personalen där den bäst behövs. En annan möjlighet är att avdelningarna kan ha olika pedagogiska inriktningar eller profiler. Valmöjligheterna för föräldrarna blir större.

De ekonomiska aspekterna finns också som en viktig del. Kommunens kostnader kan bli lägre.

– Självklart ser vi till det ekonomiska, men vi får också stora kvalitetsförbättringar.

Även kommunens sårbarhet gentemot privata aktörer minskar enligt Peter Wiker. Med flera små enheter kan kommunen tvingas till nedläggning om föräldrar väljer de privata alternativen. Med en central förskola blir utsattheten en annan.

Att samla alla barn inom ett begränsat område motverkar också segregation framhåller Peter Wiker.

– Den kritik som skulle kunna komma är oron över en stor förskola. Men så blir det inte. Det rör sig om totalt 100-120 barn, i två hus uppdelade i flera avdelningar.

Han jämför med Klockarhagsskolan som är en samlad verksamhet för hela grundskolan, från förskoleklass till årskurs 9. Verksamheten är bred, men det är fortfarande en förhållandevis liten skola.

Några kostnadsberäkningar på projektet Lärkan har ännu inte gjorts och Peter Wiker vill inte göra några gissningar.

Samarbetet med den statliga myndigheten SBO ger dock fördelar. SBO bekostar ombyggnationen för att fastigheten ska möta ortens behov. SBO är aktiva i många utflyttningsorter.

– I slutänden ska kostnaderna för kommunen inte bli högre än de är i dag, säger Peter Wiker.