Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centralisering kan bli förbättring

Annons

Att kommuner samarbetar på olika sätt blir allt mer vanligt. Ibland beror det på att man tror på stordriftsfördelar, ibland handlar det om att kunna rekrytera kompetent personal inom ett förhållandevis smalt område. En annan orsak kan vara att man helt enkelt bara följer med strömmen. Någon menar att urbanisering och utveckling har sin egen gång, det är bara för oss politiker att anpassa oss till det.

Just det sista skälet tycker jag illa om. Som politiker får vi aldrig fastna i att vi bara ska ”gilla läget” eller anpassa oss till marknadens behov och vilja. Vi är ju snarare en motkraft för att balansera de brister som finns i ”marknaden”. Hur som helst så samverkas det en hel inom kommun och regionsektorns olika verksamheter. Askersund är inget undantag.

I Sydnärke är samarbetena väl utvecklade. I huvudsak är vi fem kommuner som på olika sätt har bestämt att driva verksamheter gemensamt. För oss är det nästan uteslutande för att kunna upprätthålla en god kvalitet och en god tillgänglighet till servicen, trots att den formellt centraliseras. Själva servicen ska alltså fortfarande finnas nära medborgarna.

I dagarna var vi till Lindesberg för att se hur de organiserar sig för sina utmaningar. Det jag slogs av, utöver ett alldeles strålande värdskap, var att kommuner en bit bort också brottas med samma problem som vi. Alla kommuner oavsett storlek jobbar med samverkan. I norra länsdelen finns säkert lika många samarbeten som här i syd. Vissa samarbeten sträcker sig över större delen av länet. Tänker exempelvis på Nerikes brandkår. Centraliseringen i detta sammanhang har ju bara ökat tillgången till service. Vi har blivit än effektivare att släcka bränder och ge skydd vid olyckor. Inom länet finns en mängd samverkan där kommunerna har stora intressen. Vi gör det för att förbättra servicen och utbudet till medborgarna.

Tillbaka till Lindesberg. Min mycket snabba analys av hur man i deras kommun tagit sig an dessa typer av problem pekar på några saker. Man behöver ha en klar bild av vart man vill. Man behöver ha en organisation som tjänar verksamheten på ett bra sätt. Det gäller både politikerna och tjänstemannaorganisationen.

Man behöver ha kompetenta personer i dessa organisationer. Man behöver också förstå sin roll i helheten. Min bedömning är att man i Lindesberg har alla förutsättningar för att lyckas. Jag kan nämligen bocka av alla punkterna. De har lyckats för att de samverkar med rätt organisationer och om rätt saker. De har skaffat sig bra kompetens bland både politiker och tjänstemän.

Jag tror dessutom att vi kan hitta samma goda vilja att ta sig an gemensamma problem i alla länets alla kommuner. Dessa egenskaper kommer vi har stor nytta av nu när vi är på väg in i ännu större samarbeten. Storregioner och internationalisering. I dessa frågor är gemenskap en styrka. Den styrkan finns i länet, Lindesberg, Askersund och alla de andra kommunerna. Det borgar för att vi kommer se fler samarbeten i framtiden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel