Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Charlotte Kalla förvånas av norsk astmadebatt: "Det ska inte finnas några tveksamheter"

Hennes egen sommar har störts av en överbelastningsskada. Hon är förvånad över avslöjandena att friska landslagsåkare i Norge getts astmamediciner i förebyggande syfte.
Och Charlotte Kalla har redan bestämt sig för att stryka lopp i Lahtis-VM.

Charlotte Kalla har satsat hårt under sin första säsong med egen satsning utanför landslaget.Så hårt att hon i slutet av juli drog på sig en överbelastningsskada i ett revben i bröstryggen. Hon har kunnat köra med alternativträning, mer ben än överkropp kort uttryckt.

– Jag kan fortfarande inte göra alla moment, men snart så. Det har blivit mer löpning och cykel och mindre av rullskidor den här perioden, säger Kalla under en pressträff i egen regi hemma i Sundsvall.

Sommaren har också fört med sig en debatt om astmamediciner, sedan det visat sig att norska landslagsåkare tagit receptbelagda mediciner utan att ha symptom på astma.Detta har skapat norsk debatt och en utredning har tillsatts.

– Jag blev förvånad över att det verkar vara så otydliga riktlinjer, det är ju väldigt välkommet att det görs en granskning, säger Kalla till TT.

– Det ska inte finnas några tveksamheter kring sådana viktiga frågor.

Läs också: Charlotte Kalla skadad – tvingas till alternativ träning

Kalla har själv aldrig haft astmabesvär och heller aldrig tagit några mediciner mot sjukdomen.

– Nej, det har jag inte. Jag vet att det är jättevanligt med astma bland skidåkare och att det är en självklarhet att man ska få behandla så man får tävla på lika villkor.

Kalla har inte träffat sina norska kollegor sedan astmaavslöjande kom men hoppas att allt ska vara utrett i ärendet till dess att säsongen drar igång.

– Vi har inte varit på samma träningsställen. Nu är jag inte insatt i mediciner och hur det har gått till, mer än att jag har uppmärksammat att det har varit en debatt.

Läs också: Skidundret från Tärendö – Charlotte Kalla om pressen: "Jobbigt att behöva stå till svars"

Hittills har Kalla avverkat fyra läger utanför landslaget, vara tre helt i egen regi. Tre återstår och med på lägren är tränaren Magnus Ingesson, fystränaren Stefan Thomson och hennes syster och sjukgymnast Cecilia Kalla.

Under tävlingssäsongen kommer Kalla att välja bort allt som inte har betydelse för VM i Lahtis i februari, som Tour de Ski. Och hon avslöjar att hon redan beslutat sig för att avstå sprint i VM, trots att den individuella sprinten går i fristil som passar henne.

– I stället för att ta risken som det ändå innebar att tävla fullt med en dryg månad kvar till VM, så väljer jag att stå över touren och får en bra träningsperiod i stället, säger hon.

– Och det blir sprinttävlingar som jag kommer att skala bort i världscupen. Sprint är inget jag kommer att köra i VM.

Läs också: Så tränar Charlotte Kalla för att bli bäst igen: "Ska åka fort på VM"