Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefen: "Ekonomi är rena hebreiskan för mig"

Rättegången mot företrädarna för ATS Assistans och de andra åtalade i målet fortsatte på tisdagen med att vd:n förhördes.
– Ekonomi är rena hebreiskan för mig, förklarade han.

Dag två i den stora rättegången om misstänkt fusk med assistansersättning bestod till stor del av åklagarnas och advokaternas allmänna sakframställan.

Men i slutet av dagen hade man kommit till punkten då förhör inleddes. Åklagarna valde att börja med den 37-årige vd:n för bolaget. Under en dryg timme fick han flera frågor om sin, sina syskons och andra personers roller i ATS Assistans.

Åklagare Elisabeth Börjesson uppehöll sig länge kring rollen som hans 28-årige bror hade i ATS. Han var vice vd, men enligt 37-åringen var det bara en titel på pappret.

– Han ville så gärna ha en titel, men den betydde ingenting i praktiken. Han jobbade som webbdesigner och var även ansvarig för tjänstemännen, förklarade vd:n.

Enligt ett protokoll från ett personalmöte var det 37-åringen eller hans 28-årige bror som öppnade all post som kom till ATS huvudkontor. Men 37-åringen förnekade att så var fallet och menade att det måste bygga på en missuppfattning.

– Jag var inte med på det mötet så jag vet inte varför det står så. Men det var ingen specifik person som öppnade posten.

Vd:n fick redogöra för hur han för bara en krona kunde köpa 25 procent av bolaget i början av 2011 av den 52-årige kompanjon som var med och bildade bolaget.

Svaret blev att 52-åringen på slutet inte bidragit så mycket till företaget och att männen därför träffat den här uppgörelsen.

Under förhöret nekade 37-åringen till att han haft kontroll över ekonomin i ATS Assistans. Det ansvaret låg i stället på de högre tjänstemännen i bolaget, bland annat ekonomichefen.

– Jag vet ingenting om ekonomi, det är rena hebreiskan för mig. Därför köpte jag in den kompetensen och jag litade på de personerna.

Förhöret med vd:n kommer att fortsätta i morgon, onsdag.

LÄS OCKSÅ: Här utreds det misstänkta assistansfusket