Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefen: "Ekonomi är rena hebreiskan för mig"

Rättegången mot företrädarna för ATS Assistans och de andra åtalade i målet fortsatte på tisdagen med att vd:n förhördes.
– Ekonomi är rena hebreiskan för mig, förklarade han.

Annons
Tjocka höga papper ska gås igenom under de 30 dagar som rättegången beräknas pågå.

Dag två i den stora rättegången om misstänkt fusk med assistansersättning bestod till stor del av åklagarnas och advokaternas allmänna sakframställan.

Men i slutet av dagen hade man kommit till punkten då förhör inleddes. Åklagarna valde att börja med den 37-årige vd:n för bolaget. Under en dryg timme fick han flera frågor om sin, sina syskons och andra personers roller i ATS Assistans.

Åklagare Elisabeth Börjesson uppehöll sig länge kring rollen som hans 28-årige bror hade i ATS. Han var vice vd, men enligt 37-åringen var det bara en titel på pappret.

– Han ville så gärna ha en titel, men den betydde ingenting i praktiken. Han jobbade som webbdesigner och var även ansvarig för tjänstemännen, förklarade vd:n.

Enligt ett protokoll från ett personalmöte var det 37-åringen eller hans 28-årige bror som öppnade all post som kom till ATS huvudkontor. Men 37-åringen förnekade att så var fallet och menade att det måste bygga på en missuppfattning.

– Jag var inte med på det mötet så jag vet inte varför det står så. Men det var ingen specifik person som öppnade posten.

Vd:n fick redogöra för hur han för bara en krona kunde köpa 25 procent av bolaget i början av 2011 av den 52-årige kompanjon som var med och bildade bolaget.

Svaret blev att 52-åringen på slutet inte bidragit så mycket till företaget och att männen därför träffat den här uppgörelsen.

Under förhöret nekade 37-åringen till att han haft kontroll över ekonomin i ATS Assistans. Det ansvaret låg i stället på de högre tjänstemännen i bolaget, bland annat ekonomichefen.

– Jag vet ingenting om ekonomi, det är rena hebreiskan för mig. Därför köpte jag in den kompetensen och jag litade på de personerna.

Förhöret med vd:n kommer att fortsätta i morgon, onsdag.

LÄS OCKSÅ: Här utreds det misstänkta assistansfusket

Annons