Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: I år premierar vi mod och civil olydnad

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Ibland behövs det lite civil olydnad för att samhället ska fortsätta att utvecklas. Det behövs mod och engagemang men framförallt lite jävlar anamma för att försvara grundläggande och viktiga värden i vår vardag. Det är precis det som människorna bakom biblioteksupproret i Ramsberg har gjort.

Läs också: De får NA:s kulturpris: "Det lönar sig verkligen att kämpa emot"

Scenariot är välbekant. Det lilla samhället får allt svårare att behålla den kommunala servicen. I takt med att befolkningen minskar monteras landsbygden ned. Bit för bit. Det är det som skett i Ramsberg. När datumet kom om ännu en nedläggning av en samhällsinstitution blev det droppen för lokalbefolkningen. Nu var det utbudet av kultur som var hotat och medborgarna bestämde sig för att inte passivt se på när nyckeln till mer kunskap och bildning var på väg att lämna byn.

Böckerna forslades till en hemlig plats

När böckerna i det lilla biblioteket skulle hämtas tänkte upprorsmakarna att de först skulle sätta sig på trappen och blockera vägen för dem som skulle hämta litteraturen. Men sedan kom de på det kloka i att själva lägga beslag på bokskatten. Böckerna forslades till en hemlig plats samtidigt som kampen fortsatte för att återupprätta biblioteket.

I våras gav det lokala engagemanget äntligen resultat. De 4 700 gömda böckerna packades upp i lokalen igen, biblioteket återuppstod i det som nu kallas Ramsbergs kulturcenter och kommunen beviljade åter pengar till verksamheten.

Hela händelsen är en bra grund till ett filmmanus. Någon film blev det inte men däremot en teaterföreställning. Dramaturgen Anders Duus förvandlade nedmonteringen av den svenska landsbygden till ett drama på länsteaterns scen i Örebro. En viktig dokumentation av en av vår tids viktigaste frågor.

Länsteaterns föreställning ”Det som är vårt” spelades inför en nöjd publik och fick strålande recensioner både lokalt och nationellt. Teatern satte därmed strålkastaren på biblioteksgruppen och gav deras kamp ett evigt liv genom sin föreställning. Det är en vacker kombination när folkets lokala engagemang blir grunden till ett teatermanus. Det är också genialt att låta en samtida viktig fråga bli en del av repertoaren.

Det lokalbefolkningen gjort är att försvara ordet

Men upproret i Ramsberg och föreställningen ”Det som är vårt” betyder så mycket mer. Som mediehus värnar vi yttrandefriheten och ordet. Det lokalbefolkningen gjort är att försvara ordet genom att rädda böckerna och återupprätta biblioteket. De har utnyttjat sin rätt att tycka annorlunda. De har använt sig av yttrandefriheten. Därmed har de sett till att nya generationer får möjlighet till kunskap och att de kan upptäcka nya saker. Länsteatern har med sin föreställning visat hur viktigt det är att komma samman och att det faktiskt går att göra skillnad. Det är stort.

Därför är vi glada att kunna ge NA:s kulturpris 2017 till Biblioteksupproret i Ramsberg och Örebro länsteaters uppsättning av ”Det som är vårt”.

Se tv-inslaget om NA:s kulturpris 2017.