Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefsläkarnas uppdrag: Bättre patiensäkerhet

 
Förlossningen i Karlskoga
Visa alla artiklar

Svar

... på insändaren ”Chefsläkare med agenda”, NA den 10 september.

Uppdraget för Region Örebro läns chefläkarorganisation är att utveckla vår organisations patientsäkerhetsarbete, och de ska hela tiden verka för att det utveckla vår patientsäkerhetskultur i positiv riktning. Det är ingen ”agenda” i negativ bemärkelse. Det är deras uppdrag.

Att chefläkarorganisationen, som enskilda individer och som grupp, deltar i underlag för komplicerade beslut som innehåller flera dimensioner, bland annat patientsäkerhet, måste ses som naturligt. I det arbetet ingår det att de ska utrycka en egen uppfattning utan att det uppfattas som att de har en ”agenda” som avviker från deras uppdrag. Men med det sagt så är det så att chefläkarorganisationen också har i uppdrag att verka för att politiska beslut genomförs, ur deras perspektiv, på ett patientsäkert sätt.

Att vår chefläkarorganisation skulle ägna sig åt att systematiskt undvika att anmäla skador är helt fel och en grov anklagelse som jag vänder mig mot. Vår chefläkarorganisation är inte ofelbar men den arbetar i enlighet med sitt uppdrag, att värna en utveckling av patientsäkerhetsarbetet.

Att förverkliga det politiska uppdraget om att ha förlossningsverksamhet vid både Karlskoga lasarett och USÖ är ett mycket svårt uppdrag för chefer och medarbetare. Frågan jätteviktig för invånare, patienter, politiker och anställda, där var och ens engagemang i frågan ofta har sin utgångspunkt i olika perspektiv. Alla perspektiv måste förenas, och förverkligandet av det politiska beslutet underlättas inte av en polariserad diskussion. Om vi snabbt ska kunna uppnå det politiska beslutet måste debatten präglas av mer förståelse och respekt för olika uppfattningar och ansvar.

Rickard Simonsson

regiondirektör, Region Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel