Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chili - en vän för livet

Chili är livets krydda. Het, lynnig - och fullständigt oemotståndlig.
I dag bjuder vi på en chilimeny med sting.

Annons

Det är lika bra att lägga korten på bordet på en gång. Ja, jag är beroende. Nej, jag kan inte sluta när jag vill. Ja, jag måste ha min dagliga dos.

Jag kan inte leva utan chili. Så är det bara. Har man en gång gått ner sig i träsket finns ingen väg upp. Det är bara att ge kropp och själ vad de kräver och öka dosen allteftersom.

Börja smått

Jag har inget som helst försvar. Annat än att jag i allra största ödmjukhet vill medge att jag är ytterst medveten om att väldigt många därute inte alls lider av samma last. Jag skulle tvärtom gissa att majoriteten av svenska folket tycker att chili är besvärligt, opålitligt och plågsamt stark.

Till er kan jag bara vädja - ge den lille gynnaren en ärlig chans. Börja försiktigt, kärna ur och smaka av innan ni överdoserar och lägger ner projektet för gott. Det är chilin nämligen värd.

Välj mild

Få ingredienser kan förhöja en rätt som en gnutta chili med sin unika blandning av eldig hetta och finstämd finess. Men det gäller att lära känna sina chilifrukter innan man blir avskräckt för livet. En tumregel är: ju mindre chilifrukt desto starkare. Undantaget är habaneron som ser ut som en miniatyrpaprika och är en av världens starkaste sorter, trots sin storlek.

Jalapeño, som oftast är jämförelsevis mild, är en prima nybörjarchili. Dess rökta variant, chipotle, är en gudabenådad smaksättare som även kan köpas som paste i tacohyllan, då är det även lite lättare att dosera rätt.

Var försiktig

Sammanlagt finns det runt 200 sorters chili. Styrkan graderas i scovillegrader. En het habanero kan hamna på 300 000 scoville, medan en vanlig paprika (som faktiskt är en typ av chili) kan ligga någonstans mellan noll och 500.

Hettan sitter i de vita hinnorna inuti chilin. Skär man bort dem och de intilliggande kärnorna mildras smakupplevelsen betydligt. Men kom ihåg att provsmaka en minimal bit så att du vet vad du har att göra med.

Det är också extremt viktigt att tvätta händerna noga efteråt och aldrig någonsin peta sig i ögat eller på andra känsliga ställen när man har med chili att göra. Har du kontaktlinser gör du klokt i att använda handskar eller undvika att ta med fingrarna.

Låter det krångligt? Det är det inte. Det gäller bara att lära sig tygla styrkan, så får du en vän för livet. En riktigt god sådan.

Annons