Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chinook - en indiansk snöätare

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

På flera håll i världen finns det vindar som är så pass regelbundna eller speciella att de fått sina egna namn.

Den jag tänkte berätta lite om här kallas för Chinook, vilket sägs vara det indianska namnet för snöätare. Den förekommer på ostsidan av Klippiga bergen och kan orsaka snabba och kraftiga temperaturökningar som kan få en riktigt kall vinterdag att snabbt övergå till en dag med vår- eller t.o.m. sommartemperaturer.

Chinnooken uppstår då västvindar från Stilla havet hävs mot västsidan av Klippiga bergen. Under hävningen avkyls luften och vattenångan i luften fälls ut som moln och nederbörd. När luften sedan börjar sjunka på östsidan av bergen är den torr och värms därför snabbt på sin väg ner för sluttningen och blir betydligt varmare än vad den ursprungligen var på västsidan av berget.

Det är alltså fråga om s.k. föhn-effekt. Chinooken har ofta observerats höja temperaturen från under -20 grader upp till mellan 10 och 20 grader. Ett extremt fall finns att hämta från Loma i Minnesota där temperaturen den 15 januari 1972 steg från -48 grader till 9 grader under 24 timmar. Ett annat intressant fall kommer från Spearfish i South Dakota där man på morgonen 22 januari 1943 mätte upp -20 grader. Sen slog chinookvinden till och på bara 2 minuter steg temperaturen till 7 grader.