Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chockbesked till hyresgästerna: ni är uppsagda

När Roger Lund och hans grannar i hyreshuset i Brevens Bruk öppnade posten i går fick de en chock – de var uppsagda från sina lägenheter.

– Vi fick brev från vår hyresvärd att vi måste flytta inom tre månader – gör vi inte det kommer kronofogden och kör ut oss. Men vi har ju ingen annanstans att bo, säger han.

Jag har bott här i fyra år, och betalat hyra och allting. Men nu ska jag ut. Och en del av mina grannar har bott här sedan huset byggdes, uppåt 40 år, säger han.

För en tid sedan fick hyresgästerna en ny värd. Då sålde Örebroföretaget Nerikes Bygg och Bostad fastigheten till företaget Omsorgshuset med säte i Stockholm.

Omsorgshuset driver en mängd särskilda boenden runt om i Sverige, bland annat äldreboenden, LSS-hem, asylboenden och HVB-hem.

Innan försäljningen hade de gamla ägarna förhandlat om hyresavtalen med  hyresgästerna, och skrivit in att de inte hade rätt att bo kvar om ägarna ville riva eller ändra inriktning på den verksamhet som bedrevs i fastigheten.

Och det är precis den skrivningen i kontrakten som Omsorgshuset nu hänvisar till, när de säger upp sina hyresgäster. I dag går det inte att nå någon representant för företaget på telefon, men VD:n Kerstin Lundin mejlar svar på våra frågor:

Vi hotar ingen med vräkning, vi har sagt upp hyresgästerna från deras rivningskontrakt, tre månaders uppsägning. Om de ej flyttar ut på angivet datum har vi informerat att vi kommer vidta åtgärder.

När vi då mejlar en fråga om hur det kan komma sig att hyresgästerna inte har någon besittningsrätt och om de erbjuder andra lägenheter i stället för de nuvarande får vi svaret:

– De har alla avsagt sig besittningsrätten, de hyr på rivningskontrakt.  Vi har inga möjligheter att erbjuda andra lägenheter.

Inte heller kan hon svara på vad fastigheten ska användas till i framtiden:

– Vilken verksamhet som bolaget kommer driva är en styrelsefråga och har ännu inte beslutats, svarar hon i mejl.

Och Roger Lund och hans grannar har inte fått några andra svar, de har inte ens lyckats nå sin nya hyresvärd.

– De tog oss på sängen med de där förändrade kontrakten, och alla förstår sig inte på vad sånt där innebär. Men jag har inte skrivit på något nytt kontrakt, hävdar han.

– Och hitta en bostad på dagens hyresmarknad är ju nästan omöjligt. Du vet en av mina grannar blev så orolig av det här att hon nästan svimmade när hon öppnade brevet med uppsägningen. Jag fick leda henne in i lägenheten för att hon inte skulle falla ihop.

Nerikes Allehanda har inte lyckats nå någon representant för Hyresgästföreningen.