Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chockbeskedet: Thed diskad – tvingas starta sist

Thed Björk Bang-Melchior får starta sist i WTCC-premiären i morgon – efter att bilen inte gått igenom besiktningen efter lördagens kval.

Thed Björk Bang-Melchior svarade för en jätteskräll när han kvalade som sexa till allra första racet i Volvos nya WTCC-satsning, och var mindre än sju hundradelar av en sekund från att ta en plats i den tredje kvalomgången.

Men timmar efter kvalets avslutning kom chockbeskedet: Vid efterbesiktningen framkom att Karlskogaförarens bil hade lägre frigång än vad reglementet kräver – vilket kan antas förbättra bilens downforce – och därför ströks alla Björks tider.

Enligt ett uttalande från tävlingsjuryn på Paul Ricard-banan där säsongens två första race körs i morgon bad Björk själv om att ändå få köra racet, vilket beviljats med förbehållet att han tvingas starta sist av de 17 förarna. Björk skulle egentligen ha startat femma i första racet och sexa i det andra.

Resultatet gör också att stallkompisen Fredrik Ekblom, Örebro, vars bil gick igenom besiktningen flyttas upp från nionde till åttonde plats i kvalet, och därmed får starta som trea i stället för tvåa i det första racet och som åtta i stället för sjua i det andra.