Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Choklad och hälsa värt en mässa

Större än någonsin. Chokladgästabudet och Hälsomässan fick människor att trängas kring godsaker och nyttigheter.

Doften av varm rykande choklad gav en välkomnande känsla när besökarna ringlade in i församlingshemmet där Chokladgästabudet väntade. Frestelserna blev omedelbart stora. Här fanns choklad i alla tänkbara former och smaker uppdukade.

– Jag har alltid varit en gottegris, säger Lina Knutsson som sedan barnsben haft ett stort intresse av bakverk och nu valt att specialisera sig på choklad.

– Lakrits har blivit min grej, som jag själv är barnsligt förtjust i. Jag försöker hela tiden hitta nya kombinationer, säger Lina.

Hon är en av utställarna där alla har fullt upp att bjuda sugna gäster.

– Chokladälskare? Absolut. En riktig njutning, säger Nina Fredriksson som cirkulerar runt.

Mats Stockhaus har jobbat med choklad sedan 1999. Som så ofta var det en slump att han hamnade i branschen.

– Kaffe var från början min grej, men så gick jag någon kurs. Nu har jag varit med alla sju år som chokladgästabudet hållits.

Att jobba med choklad är ett sorts hantverk. Mats berättar hur viktigt det är med rätt temperatur.

– Mörk choklad är lättare att jobba med, mer tillåtande än den ljusa. Men fyllningarna innehåller även ljus choklad.

Experimentlustan

finns hos alla. Några hittar ett särskilt område att utveckla, andra låter cirklarna bli vidare och vidare.

I startgroparna för inhämtandet av kunskap står 7-åriga Hilda Svedbro, den yngsta bland chokladmakarna. Hon hjälper gärna mamma Ingela och har dinosaurie-chokladen som en favorit.

Att choklad gör människan glad är konstaterat, men godsaker kan också utgöra ett problem.

– Ibland får jag frågan varför jag vill bidra till det ökade sötsuget och fetma, men så behöver det inte vara, säger Lina Knutsson och påpekar att kvalitetsprodukter och kanske framför allt mörk choklad kan vara att föredra.

– Smaken är så koncentrerad, mättad. Man blir nöjd efter bara en liten bit.

Och mörk choklad ska ju främja hälsan påstås det. För den här dagen handlade också om hälsa. Tvärs över torget i Nora, i Stadshotellets lokaler, hölls Hälsomässan. Ett myller av människor trängdes i lokalerna för att få ta del av utbudet. Människor med kunskaper på vitt skilda hälsoområden fanns samlade.

– Intresset i år har varit otroligt stort. Vi har fått tacka nej till några utställare, säger mässvärdinna Lena Bjärmark.

– Arrangemanget är otroligt roligt. Vårt mål är att dra folk till Nora, att skapa mötesplatser. Men också att ge möjligheter till näringsidkare att träffa andra i samma situation och nätverka, säger Mariana Flodman.

De var nöjda. Allt hade flutit på enligt planerna.