Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christopher Rydaeus (M): Inför en moderat arbetslinje

Annons

I horisonten går det att urskilja en stundande lågkonjunktur. Idag ser vi redan en utveckling med högre kostnader för försörjningsstöd eftersom antalet hushåll i Örebro kommun som blir beroende av försörjningsstöd ökar. En lågkonjunktur skulle innebära en ökad arbetslöshet i hela Sverige och Örebro ligger redan över rikssnittet för arbetslöshet.

I en lågkonjunktur blir även trösklarna för att komma in på en arbetsmarknad högre, det gör det svårare för de personer som inte har ett arbete att få ett jobb. Detta kommer drabba Örebro med ett ökat utanförskap, skenande kostnader för försörjningsstödet och en högre arbetslöshet.

Örebro är i behov av en reforminriktad arbetsmarknadspolitik, en kommunal moderat arbetslinje.

Bakom all denna statistik kring försörjningsstöd, sysselsättning och arbetslöshet gömmer sig utanförskap och en avsaknad av möjligheter. Den styrande minoriteten i Örebro har inte tagit arbetsmarknadsfrågorna på allvar. Den kommunala arbetsmarknadspolitiken i Örebro har istället för att genomföra resultatinriktade och kostnadseffektiva reformer litat på konjunkturen.

Örebro är i behov av en reforminriktad arbetsmarknadspolitik, en kommunal moderat arbetslinje. På det sättet kan vi komma att lösa dessa problem och möta framtida utmaningar i porten. Här är tre förslag för hur en sådan politik skulle se ut.

Avskaffad Örebronorm. Örebronormen är en höjning av riksnormen för försörjningsstöd som innebär att hushåll som erhållit försörjningsstöd i sex månader får mer utbetalat till sig. Denna socialdemokratiska bidragspolitik har kostat kommunen 65 miljoner sedan 2004. Örebronormens enda funktion är att den ger en negativ marginaleffekt om personer går från bidrag till arbete.

Bredda antalet SFI-utförare och införa en matchningspeng som baseras på elevers resultat.

Aktivitetskrav på heltid. Idag finns inga aktivitetskrav för att erhålla försörjningsstöd. Vårt förslag är att alla som har försörjningsstöd på grund av arbetslöshet ska delta i aktiviteter för att öka deras anställningsbarhet som motsvarar ett heltidsarbete. Detta har gjorts i kommuner som Solna och Växjö med väldigt goda resultat.

Bredda antalet SFI-utförare och införa en matchningspeng som baseras på elevers resultat. Idag finns enbart Örebro kommun som utförare av SFI. Det innebär att kommunen har en stelbent och stor verksamhet för att erbjuda denna utbildning.

Det finns utbildningsföretag som erbjuder denna utbildning i andra kommuner med väldigt goda resultat och samordningsmöjligheter då dessa företag ofta arbetar med Arbetsförmedlingen. Matchningspengen avses att betalas utefter de resultat som eleven uppvisar. Därför behöver företaget anordna en bra utbildning för att få betalning.

Ledorden är resultatinriktade och kostnadseffektiva reformer.

Detta är tre förslag som visar inriktningen för en kommunal moderat arbetslinje. Ledorden är resultatinriktade och kostnadseffektiva reformer. Det går att göra mycket för integrationen, motverka utanförskapet och få personer i arbete på kommunal nivå. Det finns ingen anledning till att vara konjunkturberoende när man kan agera.

Det är hög tid att Örebro får en moderat arbetslinje.

Christopher Rydaeus

2:e vice ordförande i Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel