Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Civilsamhället - vår räddning i kriser som denna

Coronapandemin har prövat det svenska samhället från botten. Under tiden som orolighet och rädsla har härjat bland oss så har även något mer trätt fram och verkligen visat sin betydelse: din och min insats. Sedan de första dagarna av pandemin har man kunnat se prov på detta. Hjälplinjer och samtalstjänster har startats, matkassar och taxiresor har skänkts, körer har sjungit utanför vård- och omsorgsboenden, ideella föreningar och företag har ställt om sin verksamhet för att kunna leverera skyddsutrustning. Civilsamhället har verkligen agerat med medmänsklighet, uppfinningsrikedom, effektivitet och kraft.

Vi från det Kristdemokratiska Ungdomsförbundet i Örebro anser att det är viktigt att man uppmärksammar civilsamhället och dess betydelse för samhället, speciellt i kristider. Vi menar att det är viktigt att civilsamhället ges de förutsättningarna som krävs för att hålla liv i engagemanget. En sådan förutsättning är höjt gåvoskatteavdrag. Dagens belopp är lågt och ger inte incitament för de som vill engagera sig och ta ett ökat samhällsansvar genom att ge till välgörande ändamål.

Detta är inte den sista extraordinära händelse som Sverige kommer drabbas av. Corona tar inte semester, kriser kommer inträffa. Därför tycker vi att Sverige bör rusta upp och satsa på civilsamhället för att vi ska vara bättre förberedda nästa kris. Beredskapen får inte tappas bort. Engagemanget får inte mattas av.

Kasper Avenbrand

KDU, ordförande

Paula Säker

KDU, vice ordförande

Lukas Forsberg Bernevång

KDU, ledamot

Wilhelm Beckius

KDU, ledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel