Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Compact living i studentlyan

”Det bor en 75-årig tant i mig”. Det säger Johanna Åkesdotter-Sundquist. I dag tittar vi in till en av Örebros många studenter.

Johanna läser femte terminen på juristprogrammet vid Örebro universitet. Hon bor i en tvåa på 31 kvadratmeter på Tärnvägen, helt nära universitetet. Lägenheten ligger i ett kvarter med studentlägenheter i två-våningshus med stora trappuppgångar.

I Johannas lägenhet finns det mesta, fast i miniformat: en hall, ett sovrum, ett vardagsrum, ett kök, ett badrum, ett förråd.

– Jag är väldigt glad att det är en tvåa och inte en stor etta. Det är skönt att kunna stänga dörren om sig i sovrummet, att ha en sovdel som är skild från köks- och umgängesdelen, säger hon.

Lägenheten är liten men Johanna är glad att hon kom över den.

– När jag började läsa i Örebro fick jag ett rum och bodde inneboende hos en jätterar familj på Öster. Men förra hösten kände jag att det var dags för något eget. Jag fick napp på den här lägenheten på Blocket. Tjejen som bodde här skulle flytta ihop med sin kille men ville inte släppa lägenheten direkt. Så jag hyrde den av henne i andra hand. När hon sade upp lägenheten var jag på hugget, kontaktade hyresvärden och fick eget kontrakt på lägenheten.

Det är mycket möbler i Johannas lägenhet, lite väl mycket enligt henne själv. Men det är svårt att göra något åt, fortsätter hon.

– Förut bodde jag i en stor tvåa på 70 kvadrat i Kalmar. Därför har jag nu för mycket möbler, säger hon.

Den största delen av hennes lägenhet är ett allrum där en soffa med soffbord dominerar. Johanna säger att hon är en sällskapsmänniska och vill ha plats för många. I allrummet finns också ett litet matbord med fyra stolar i riktig compact living-stil. Där finns också en ”Johannahörna”.

– Den är jag. Där finns min kurslitteratur, whisky och min cigarrlåda, säger Johanna.

Hon röker cigarr och berättar att en av cigarrerna faktiskt kommer från Fidel Castro, via pappa som är journalist.

Whisky är också ett intresse men hon ger inte mycket för de ”rökiga och snobbiga från Islay” säger hon. Nej, det ska vara vanliga, som de var tänkta från början – fast gärna trendiga sorter från London.

Köket är egentligen ett pentry vid en vägg i allrummet. Johanna har spänt upp ett vitt draperi som hon drar för köksdelen när hon inte lagar mat. På så sätt får rummet en lugn ”vägg” istället för ett kök med kastruller och disk. I sovrummet finns, förutom sängen, ett sminkbord i teak från 50-talet.

På golven ligger en handknuten matta och en Wiltonmatta i starka färger.

– En del av möblerna är arvegods, andra har jag köpt på auktion eller second hand.

Johanna säger att hon gillar gamla möbler mer än nya. Hon är intresserad av design och avslöjar att hon har fyndat soffan från Svenskt tenn på auktion för mindre än vad en ny Ikeasoffa skulle kostat.