Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Connys korkade tilltag ödesdigert

Vi dividerade i bilen mot Västmanland om vad ett derby är. Om vad ordet egentligen betyder. Kräver det att lagen kommer från samma stad, eller duger det med region. Med närhet. I mitt huvud är derby dels en geografisk sak, men framför allt krävs en känslomässig bindning. En rivalitet som går på djupet.

I den bemärkelsen hittar jag, som infödd örebroare, inget som är mer derby än en hockeymatch mot Västerås. Vi som såg det mesta som utspelade sig på Eyraområdet under sjuttio- och åttiotalen vet att hata Västerås. Inte hata så som man tycker illa om krig och pedofiler, men om Västerås och västeråsare tycker man inte. Gurkor ska hackas, gurkor ska besegras och vinsten ska gnuggas in i gulsvarta näsors medvetanden.

För mig är matcherna mot Vik mer derby än något möte med Bofors, eller någon fotbollsmatch mot Degerfors. Jag tror att det handlar om tradition, om minnen från tidigare då uppgörelserna mellan ÖIK och Vik nådde episka höjder. Och om likheterna i storlek och förutsättningar mellan städerna. Jag har svårt att kalla Rocklunda något annat, upptäckte jag när jag kom till Västerås och ABB arena i går och såg att den gamla hallen glasats in och fått en ansiktslyftning sedan jag senast såg den.

Det var säsongens fjärde E18-derby. Det handlade om två lags sista möjlighet att gripa tag i ett skört strå att försöka klättra vidare på mot play off på. Örebro och Västerås i samma läge, dryga tiotalet poäng bakom Bofors och sjundeplatsen.

Fick veta av Jensa på Ica några timmar före nedsläpp att Pavlikovsky var sjuk. Insåg att en svår match blivit några procent svårare. En center kort.

Tråkigt då att rutinerade poängkungen Conny Strömberg fick stopp i kommunikationen mellan hjärna och kropp i mitten av andra perioden, då han sålde ut sitt lag med en riktigt korkad spearing. Hans lagkompisar klarade fem minuter i boxen, men det kostade kraft, och det givna matchstraffet lämnade Conny utan möjlighet att betala tillbaka.

Så långt hade Strömberg varit ett reellt hot mot Vik i snart sagt varje byte, lirat fram Henrik Löwdahl till ledningsmålet med den patenterade bakom-mål-variant som gett åtminstone fem mål under säsongen. I det byte han avslutade med att peta bladet i magen på en motståndare i rent hämndbegär hade han dessutom två riktigt klara chanser att göra 2–1.

Strömbergs tilltag tvingade ned örebroarna på tre raka femmor i slutperioden, och jag är full av beundran för lagets sätt att gå för seger mot rådande odds. En oturlig tripping på Orrsten, 2–1 i spel tre mot fyra. Ridå minuten senare då Andreas Frisk tappade pucken i ett uppspel och gav Vik två mot Pisar-läge.

Att resa sig efter det blev för tungt, och Örebro kan glömma play off nu. Avståndet till Bofors är för stort, matcherna för få. Om man inte tror på att tomten eller nån ordnar så att AIK lämnar svensk hockey och en åttonde plats plötsligt räcker. Det gör inte jag.

Ledningen för Örebro Hockey kan och bör redan nu börja se om sitt hus inför nästa säsong.

Säsongen som nykomling har visat hur vanskligt det är att köpa kraft per postorder. Inte ett enda av de mer kostsamma värvningarna har motsvarat kraven. Av de stora, tidiga köpen finns bara Justin Kurtz kvar, och inte heller den kanadensiske backen kan sägas ha motsvarat den ur lönesynpunkt rimliga förväntningen att vara en ledande spelare.

Conny Strömberg var en värvning på chans, kom från spel i Slovenien, men är trots hjärnblödningen i går en offensiv succé. Andra spelare jag vill att klubben så snart det är möjligt signar kvar är målvakten Lubos Pisar – smått fenomenal i går - backarna Robin Olsson, Andreas Frisk, Albin Lorentzon och Calle Bergström. Robin har en enorm potential och står fri från Luleå efter den här säsongen.

På forwardsidan är Henrik Löwdahl och Fredrik Orrsten tillsammans med Strömberg de viktigaste pjäserna i mina ögon. Lokala namn som Jonas Almqvist, Markus Andersson, Johan Adolfsson och Marcus Jonasén har också fyllt sina roller, men kanske inte klivit fram så brett som man kunnat hoppas. Gillar också sena värvningarna Pavlikovsky och Kristoffersson, och att Gustav Gräsberg växt flera meter på slutet.

En tidig stomme att krydda vore en bra start på nästa säsong. Och även om det tar emot att hoppas på något gott för västeråsarna så vore det extremt kul med allsvenska toppmöten när det blir derby på riktigt nästa vinter.

Till sist: Pasi på VLT upplyser om att derby enligt akademiens ordlista kräver att det handlar om fotboll och om två lag från samma stad. Vi enas om att ordet utvecklats med tid och skiter i ordlistor.

Låt var och en ha sina egna inre derbyn.