Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coranapandemin har omkullkastat semesterplanerna

Svar

... till personal på Akutmottagningen, USÖ, efter debattartikel i NA 14 juni.

Bästa medarbetare på akutmottagningen! Jag har stor förståelse för den situation ni beskriver. Ni är ofta dörren in till sjukvården och har ett arbete där man många gånger möter svårt sjuka människor eller människor i allvarlig kris. Era insatser är ovärderliga varje timme, varje dag, varje natt, året om.

Behoven av hälso- och sjukvård är stora och många jobbar i en vardag där man hela tiden försöker att hjälpa patienter på allra bästa sätt. Akutmottagningen är beroende av många andra i vårdkedjan: Hemsjukvården och primärvården för att patienterna ska kunna få bra vård utan att behöva åka till akuten, och sjukhusens vårdavdelningar för att de patienter som kommer in akut ska kunna läggas in utan långa väntetider på akuten. Jag förstår att det finns utmaningar att vara länken mellan olika verksamheter. Här har alla ett ansvar för att det ska bli så bra som möjligt.

Regionen är också arbetsgivare och är skyldig att upprätthålla en bra arbetsmiljö. Ibland kan det tyvärr bli en motsättning mellan de båda rollerna

Hälso- och sjukvård är en av samhällets viktigaste verksamheter. Regionen är vårdgivaren som måste garantera att våra invånare får den vård de behöver. Akuten är en viktig del i detta. Under pandemin har resurser fördelats om och tillförts de verksamheter som haft särskilt stora behov. Ett stort arbete har också gjorts för att ge vård i hemmet, ett sätt att kunna låta patienter få vara kvar i sitt hem och minska ”risken” för att man måste åka till akuten.

Regionen är också arbetsgivare och är skyldig att upprätthålla en bra arbetsmiljö. Ibland kan det tyvärr bli en motsättning mellan de båda rollerna. Med en pågående pandemi som ingen riktigt vet hur den utvecklas måste vi planera för att det finns personal som kan ta omhand om de patienter som förväntas behöva vård. Utifrån detta har det fattats beslut om åtgärder som är positiva för patienterna, men som påverkar er som personal negativt. Nu, mer än någonsin, hade jag önskat att alla som är trötta och slitna efter en tuff vår skulle kunna få vara lediga i fyra veckor under sommaren. Det är därför oerhört tråkigt att många bara kommer att kunna ta tre veckors semester under sommarmånaderna.

Alla som inte får ut sina fyra veckor under sommaren behöver få vara lediga i höst.

Att planera en vanlig sommar är varje år en utmaning som kräver att många detaljer går i lås.

Trots att vi var tidigt ute så kastades allt omkull av pandemin. I den situation som råder har alla fått planera så gott det går, anpassa scheman, flytta semesterveckor, ta in extra personal och så vidare. Allt för att anpassa sig till ett föränderligt och ovisst läge. Jag förstår att det innebär att det blivit många förändringar och nya förutsättningar för er som personal.

Vi vet att pandemin kommer att pågå över en längre tid, men jag tror och hoppas att situationen kommer att stabiliseras på en hanterbar nivå. Alla som inte får ut sina fyra veckor under sommaren behöver få vara lediga i höst.

Jonas Claesson

hälso- och sjukvårdsdirektör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel